Galerija Muzeja Mimara
0

Prezentacija Sarajevske Hagade u Zagrebu

FENA
U galeriji Muzeja Mimara u Zagrebu danas je predstavljena knjiga i otvorena izložba "Sarajevska Hagada“.

Organizatori ovog događaja bili su Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu, Židovska kulturna scena "Bejahad“, Židovska vjerska zajednica "Bet Israel“, Muzej Mimara iz Zagreba i izdavačka kuća RABIC iz Sarajeva

Otvorenju izložbe i predstavljanju knjige "Sarajevska Hagada" prisustvovali su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, ministri u Vladi Republike Hrvatske, glavni rabin Židovske vjerske zajednice "Bet Israel" Kotel Da-Don, direktor Židovske kulturne scene “Bejahad" Vladimir Šalamon, članovi diplomatskog kora, te brojne zvanice iz političkog i kulturnog života Hrvatske.

U pozdravnoj riječi i obraćanju posjetiocima ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Vladimir Raspudić je rekao da "Sarajevo, uvjetno rečeno, poklanja Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj jedan od svojih najvrednijih dragulja koji predstavlja važan dio cjelokupne multikulturalne bosanskohercegovačke tradicije“.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj Konfederaciji i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je odabranim slikama i motivima iz "Sarajevske Hagade“ predstavio njen čudesan i tajnovit put, od nastanka u 14. stoljeću u Španiji, do naših dana.

Učešćem u realizaciji ovog značajnog projekta, pripremi izložbe i promociji "Sarajevske Hagade“, Ambasada BiH nastavlja s realizacijom programa kulturno-umjetničkih prezentacija i predstavljanja BiH u zemlji prijema, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

Izložba u zagrebačkom Muzeju Mimara bit će otvorena do 24. oktobra.