Antikvarnica snova
28

Pretpromocija autobiografije/monografije Želimira Altarca Čička u BKC-u

Klix.ba
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu će sutra, od 13:30 do 14:30, biti održana pretpromocija knjige autobiografije/monografije Želimira Altarca Čička "Antikvarnica snova".

"Ovo nije enciklopedijsko hronološka historija sarajevske, bh. i ex SFRJ muzičke scene iako sam njen direktan učesnik od samog postanka početkom šezdesetih godina do danas. To je jedna antikvarnica želja i snova mojih prijatelja i ljudi koji su svoj život posvetili muzičkoj umjetnosti i pop rock kulturi i koji su bili njeni aktivni učesnici od pionira do danas te vječnih romantika, sanjalica, buntovnika koji su svojim pjesmama iskazivali svoje emocije i slike vremena u kojem žive, pjevajući o slobodi, ljubavi, mržnji, nadanju, vjerovanju, gubitnicima, izdaji, licemjerstvu pa i onim što samo pjevušiše tra la la...", rekao je Čičak za Klix.ba.

Dodaje da su to samo neke od priča o ljudima s kojima je tokom proteklih decenija uspješno sarađivao.

"Od njihovih ranih radova, demo snimaka, prvih izlazaka na scenu, a veoma često baš kao gosti mojih programa i debitantskih nastupa koje sam im organizovao u ovom gradu, pa i BiH, prezentujući i promovišući njihovo umijeće u tome što žele da rade, a da se to i čuje kako koncertno, tako i putem novinskih tekstova, radio i TV emisija. Od mladalačkih sanjarenja uz svoje idole, nadanja, želja, prvih autorskih radova, izlazaka na scenu, aplauza, snimljenih pjesama objavljenih na vinil singlovima i albumima pa do hitova i tiražnih rekorda prodaje ploča te velikih spektakularnih koncertnih dvoranskih i stadionskih nastupa. To su upravo zapisi koji bilježe te događaje i to ne samo izvođača i autora sa sarajevske i bh. scene nego sa podneblja bivše nam zajedničke domovine SFRJ, a kojima radih baš prve promotivne sarajevske koncertne nastupe. Vrijeme je pokazalo da bez obzira na sve protekle decenije oni ostaše zabilježeni u našim srcima i sjećanjima kao prve ljubavi bez obzira na sva događanja, zbivanja i putešestvije, kroz koje prolazismo s manje i više sreće i uspjeha", rekao je.

Knjiga sadrži 450 stranica. Oko 50 posto je fotografija od kojih su neke raritetne i prvi put objavljene. Dizajn omotnice je uradio Dejan Slavuljica, a izdavač je "Dobra knjiga".