Kultura
47

Pretpremijere 21. SFF-a "Hiljadarka", "Pored mene" i "Do balčaka"

Klix.ba
Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta na 20. Sarajevo Film Festivalu, program Pretpremijere i ove godine će festivalskoj publici ponuditi uvid u najnoviju produkciju regionalne kinematografije.
"Hiljadarka"

U okviru ovog programa bit će predstavljena tri dugometražna filma autora iz bivše Jugoslavije, a za distributere će biti organizirana i prezentacija 24 naslova u najavi, filmova koji će tek najesen, nakon Sarajevo Film Festivala krenuti u kino distribuciju. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i zapaženosti filmova koji su prikazani u programu Uprava Sarajevo Film Festivala odlučila je dati puno veći značaj projekcijama iz programa koje su prebačene na glavnu festivalsku lokaciju Narodno pozorište uz protokol Crvenog tepiha.

Svečane pretpremijere u okviru 21. Sarajevo Film Festivala imat će ove godine filmovi: "Hiljadarka", bh. reditelja Nenada Đurića, "Do balčaka", film makedonskog reditelja Stoleta Popova, te "Pored mene" srbijanskog reditelja Stevana Filipovića.

Komedija "Hiljadarka", film bh. reditelja Nanada Đurića, autora uspješne komedije "Nebo iznad krajolika", snimljen je prema originalnom scenariju bh. pisca Zilhada Ključanina, a glavni junak ove priče smještene u Titovu Jugoslaviju 1955. godine u mali Atif Kurtović, sin rudara – udarnika koji prvi put u životu silazi u rudarsku jamu, kojeg je Tito odabrao kao lik koji će krasiti najvredniju banknotu Jugoslavije – novčanicu od 1.000 dinara!

Reditelj Đurić okupio je impresivnu regionalnu glumačku postavu koju sačinjavaju: Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Slaven Knezović, Željko Pervan, Vlado Kerošević, Goran Kostić, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Mona Muratović, Armin Omerović...

Kadar iz filma
Kadar iz filma "Pored mene"

"Pored mene" je treći igrani film srbijanskog reditelja Stevana Filipovića, autora filmova "Šejtanov ratnik" i "Šišanje". Za razliku od njegovog prvog filma koji je neka vrsta fikcije, i drugog koji je zapravo politička drama, film "Pored mene" je životna drama, priča o gimnazijskoj profesorici koja nakon jednog napada kojeg su izvršili njeni učenici, odluči da ih kazni tako što će ih zaključati u učionicu dok ne priznaju krivicu. U nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, saznat će više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvijek promijeniti njihove živote, stavove i razmišljanja. U filmu igra brojna glumačka ekipa predvođena Hristinom Popović, Mirjanom Karanović, Draganom Mićanovićem, Nikolom Glišićem i niz izuzetno talentovanih mladih glumaca…

Program Pretpremijere predstavit će festivalskoj publici i film "Do balčaka" makedonskog reditelja Stoleta Popova. Višestruko nagrađivani reditelj, profesor na skopskom Fakultetu dramskih umjetnosti i šef studija filmske režije, autor filmova "Gipsy Magic", "Tattoo", "Happy New '49", "The Red Horse", Stole Popov predstavit će se vrlo neobičnim žanrom. "Do balčaka" je istorijska drama koja uz impresivnu scenografiju i fantastične kostime tumači period krvavog postrevolucionarnog perioda nakon 1903. godine, kroz grubu ali romantičnu priču, ljubavni četverokut.

U filmu koji je imao jednu od najvećih i najskupljih filmskih produkcija na Balkanu u posljednjih 20 godina igraju: Inti Sraj, Sasko Kočev, Martin Jordanoski, Miki Manojlović, Nikola Kojo, Toni Mihajlovski, Iskra Veterova…

"Do balčaka"

Program Pretpremijere pokrenut je 2014. godine u okviru Industry odjela Sarajevo Film Festivala, sa ciljem da se vodećim distributerskim i producentskim kućama na teritoriji bivše Jugoslavije kreira festivalski program namijenjen poboljšanju plasmana domaćih filmova na regionalno tržište. Program je već u prvoj godini prikazivanja izazvao veliko interesovanje, ne samo distributera i regionalnih prikazivača, već velikog broja publike, medija i filmskih kritičara.

Ove godine u okviru programa Pretpremijere za odgovorne ljude i nezavisne prikazivače iz regiona Industry odjela Sarajevo Film Festivala pripremio je pored prezentacije svih relevantnih filmova iz regiona, koji u distribuciju stižu u nadolazećoj sezoni jesen - zima 2015. godine, i radionicu koja će sa predavanjima najeminentnijih ljudi iz kino prikazivačke djelatnosti Evrope doprinijeti daljem poboljšanju poslovanja kino prikazivačkih lanaca i nezavisnih prikazivača iz našeg okruženja.

Tokom 20. Sarajevo Film Festivala u segmentu Pretpremijere trailers predstavljeno je 18 filmskih naslova iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, a svečane Pretpremijere imala su tri vrlo zapažena filmska naslova iz regiona koji su u narednom periodu krenuli u široku kino distribuciju u regionu i to "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova, "Varvari" Ivana Ikića, te "Broj 55" Kristijana Milića.

Program Pretpremijere 21. Sarajevo Film Festivala biće održan 16, 17. i 18. avgusta sa projekcijama filmova u Narodnom pozorištu Sarajevo, a publika će imati priliku susresti se sa ekipama filmova.