Kultura
3

Pretpremijere 20. SFF-a: "Spomenik Michaelu Jacksonu", "Varvari" i "Broj 55"

Klix.ba
Sarajevo Film Festival u svom jubilarnom 20. izdanju pokreće novi festivalski program Pretpremijere u okviru aktivnosti svog industrijskog odjela.

U saradnji sa vodećim distributerskim kompanijama i producentskim kućama regiona, Sarajevo Film Festival ima namjeru postaviti platformu za market filmskih naslova sa našeg govornog područja koji će u narednih nekoliko godina postati mjesto okupljanja svih filmskih profesionalaca regiona, te najbolje mjesto za postavljanje šire distribucije i lansiranje promotivnih aktivnosti za naslove koji imaju komercijalni potencijal na kino blagajnama našeg područja u vrhu tekuće sezone jesen / zima.

Na ovaj način SFF želi kod prikazivača, medija i javnosti dovesti u ravnopravan položaj distribuciju regionalnih naslova sa naslovima holivudske i evropske produkcije.

Koncept novog programa "Pretpremijere" naišao je na fantastičan odaziv regionalnih filmskih kompanija, pa će tako u prvoj godini u segmentu filmskog marketa pod nazivom "Pretpremijere Trailers" vodećim ljudima najvećih prikazivačkih lanaca i oko 30-tak nezavisnih prikazivača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore od strane vodećih distributerskih i producentskih kuća biti predstavljeno 19 naslova iz najnovije regionalne produkcije, od čega 7 iz Srbije, 4 iz Hrvatske, po jedan iz Crne Gore i BiH te 4 naslova u regionalnim koprodukcijama.

Gosti programa "Pretpremijere", između ostalih, su vodeći ljudi prikazivačkih lanaca Cinestar i Cineplexx koji zajedno kontrolišu oko 250 kino dvorana u navedenih pet zemalja, kao i veliki broj lokalnih prikazivača iz navedenih zemalja.

Tu će biti i predstavnici najvećih distributerskih kompanija regiona Blitz film i video, Continental film, MegaCom Film i Taramount film, te producentskih kuća regiona. Između ostalih prikazivačima i predstavnicima filmskih festivala regiona biće predstavljeni i naslovi koji imaju i zvanične projekcije u drugim programima ovogodišnjeg SFF kao što su "Cure - život druge", "Otok ljubavi", "Mostovi Sarajeva" i "Devet položaja samoće".

U prvoj godini programa Pretpremijere 20. Sarajevo Film Festivala, filmski profesionalci iz regiona i svijeta, novinari lokalnih i regionalnih medija, predstavnici festivala regiona te publika, imat će priliku gledati svečane pretpremijere tri vrlo zapažena filmska naslova iz regiona koji u široku distribuciju kreću u narednih par mjeseci.

Prvi od dva naslova iz Srbije koji su svoju svjetsku premijeru doživjeli u okviru program East of the West ovogodišnjeg Karlovy Vary IFF a koji producentska kuća Papa films predstavlja 21. augusta u terminu 12:15 u velikoj dvorani mutiplexa Cinema City, je crna komedija "Spomenik Michaelu Jacksonu".

U pitanju je drugi dugometražni film Darka Lungulova, autora koji je sa svojim prvijencem, filmom "Here and There" osvojio nagradu "Best New York Narative" na Tribeca Film Festivalu 2004. godine, sa vrhunskom glumačkom ekipom koju predvode Boris Milivojević, Nataša Tapusković, Toni Mihajlovski, Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Spomenik Michaelu Jacksonu koji je svoju regionalnu premijeru doživio na ovogodišnjem Pula Film Festivalu uz odlične reakcije publike na SFF, predstavit će autorska ekipa u sastavu: Snježana Penev - producent, Darko Lungulov - scenarista i reditelj, te glumci Nataša Tapusković, Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Drugi naslov iz Srbije koji će svoju pretpremijernu projekciju u distribuciji MegaCom Film doživjeti u multiplexu Cinema City 22. augusta u 12:15 sati je socijalna drama "Varvari".

Poslije nagrade Special Jury Mention za program East of the West na Karlovy Vary IFF, "Varvare" će u Sarajevu predstaviti autorska ekipa koju čine Ivan Ikić - producent i reditelj, Milan Stojanović - producent te glavni glumci Željko Marković i Nenad Petrović Fleš.

Zadnji dan 20. SFF-a, 23. augusta u terminu 12:15 u velikoj sali multiplexa Cinema City Pretpremijere predstavljaju apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Pula Film Festivala, akcionu ratnu dramu "Broj 55".

Visokobudžetna produkcija HRT-a koju potpisuju producent Stanko Babić i sjajni reditelj Kristijan Milić, osvajač osam pulskih Arena 2007. godine za prvijenac "Živi i mrtvi" deklarisana je kao prvi pravi hrvatski ratni film, je te okrunjena sa 8 Zlatnih Arena ovogodišnje Pule.

SFF će ovih dana najaviti i autorsku ekipu koja će publici i medijima predstaviti ovaj višestruko nagrađeni film.

Ulaznice za projekcije filmova "Spomenik Michaelu Jacksonu", "Varvari" i "Broj 55" svi zainteresovani mogu pronaći na blagajni SFF-a u Bosanskom kulturnom Centru ili kupiti na dan projekcije u multiplexu Cinema City. S obzirom na to da je u opticaju ograničen broj ulaznica, organizatori preporučuju svim zainteresovanima da što prije obezbjede svoje ulaznice.

Sve informacije i promotivne materijale navedenih filmova možete pronaći ovdje.

SFF