Kultura
0

Pres-projekcija rumunskog filma "Kao prvo, Felicia"

FENA
U okviru takmičarskog programa na pres-projekciji je prikazan rumunski film “Kao prvo, Felicia”, koji su zajednički režirali Razvan Radulescu i Melissa de Raaf.

Uloge tumače Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat, Adina Andrei, Serban Georgevici.

Felicia (Ozana Oancea) je otišla iz Rumunije i 19 godina živi u Holandiji. Redovno posjećuje porodicu u Bukureštu. Film je priča o jednom danu u životu Felicije - danu kad se iz Rumunije vraća u Holandiju.

Dan kada Felicia polazi je napet: Felicia se prekasno počinje pakovati, majka nudi obilan doručak, otac brine da neće doživjeti da je ponovo vidi.

Uz sve to, njena sestra Julija javlja da neće stići voziti je na aerodrom. Dok se taksi probija kroz gužvu na ulicama Bukurešta, Felicia i njena majka shvataju da ne mogu stići na let.

Dok pokušava promijeniti kartu, Felicia se suočava sa svoje dvije porodice (bivši muž i dijete u Holandiji, koji očekuju da se vrati na vrijeme - i otac i sestra, koji svako na svoj način pokušavaju biti od pomoći). Sve to, uz poremećenu komunikaciju s majkom, otkriva bolni put koji Felicia prolazi zbog razdvojenosti od porodice. Nakon što je kartu promijenila za naredni dan, Felicia se vraća u roditeljski dom.

Majka priprema večeru, porodica je ponovo zajedno - svi uživaju u Felicijinom prisustvu, kao da je tek stigla iz Holandije.

Na pres-konferenciji posvećenoj ovom filmu koji će večeras imati svoju svjetsku premijeru Melissa de Raf rekla je da je bilo lako sarađivati s Radulescuom jer njih dvoje imaju slične ideje.

Odgovarajući na pitanje o tzv. novom rumunskom filmu Razvan Radelescu rekao je da on ne osjeća neku potrebu za trendom, te da misli da je svaki film jedinstven.

Melisa de Raaf rekla je da je želja bila da uđu u jedan Felicijin dan, da gledaoci zajedno s njom učestvuju kao prijatelji koji ne mogu biti prisutni.

Ozana Oancea rekla je da film još nije vidjela i da će ga prvi put vidjeti večeras.