|

Prepuna dvorana dočekala Halku na prvom gostovanju u Zagrebu

Prepuna dvorana dočekala Halku na prvom gostovanju u Zagrebu
104
A
Anadolija
28.1.2015. u 22:35
274
komentara
104

dijeljenja
1/7 Foto: Anadolija
2/7 Foto: Anadolija
3/7 Foto: Anadolija
4/7 Foto: Anadolija
5/7 Foto: Anadolija
6/7 Foto: Anadolija
7/7 Foto: Anadolija
Na rasprodanom koncertu bosanskohercegovačkog ansambla Halka u maloj sali Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski okupilo se tristotinjak ljudi. Ovo je prvi događaj u ovoj godini u kojoj će se nastaviti njegovanje kulturnih i umjetničkih veza između Zagreba i Sarajeva pod vodstvom Udruženja "Ja BiH…".
Predsjednik Udruženja za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH..." Ismet Efendić izjavio je kako koncert ansambla Halka, koji je dugo pripreman, tek najava za ovu godinu koja bi trebala biti bogata već tradicionalnom kulturno-umjetničkom razmjenom između Sarajeva i Zagreba.

"Naša je misija da dva grada što tješnje i što bolje sarađuju na oblasti kulture, muzike i umjetnosti", kazao je Efendić kojem je cilj bio prvi put Zagrebu predstaviti Ansambl Halka.

Ivica Propadalo, umjetnički direktor ovog udruženja, nije bio prisutan na koncertu zbog komemoracije povodom smrti Kemala Montena u Sarajevu.

Anasmbl Halka okupljen je u aprilu 2013. godine, a čine ga muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarist Dino Šukalo, basist Edvin Hadžić, pijanist i harmonikaš Adis Sirbubalo i udaraljkaš Anes Beglerbegović. 

Halka odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Rade Jovanovića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu.

Cijena ulaznice za koncert iznosila je 100 kuna (13 eura), a pred ulazom su prodavani CD-i Ansambla Halka i Bože Vreće po cijeni od 50 kuna (6,5 eura). Koncert sevdalinke u novom ruhu je naišao na dobar odaziv zagrebačke publike koja je ispunila tri stotine mjesta, koliki je kapacitet male dvorane u Lisinskom.
Prijavi grešku


Komentari (274)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...