Kultura
8

Preporuke za šesti dan Sarajevo Film Festivala

Piše: M. N.
Šesti dan Sarajevo Film Festivala zasigurno neće razočarati sve posjetitelje. Danas ćete moći uživati u zanimljivim sadržajima, a tu su i sadržaji za najmlađe. Slijedi preporuka filmova koje definitivno ne smijete propustiti.

U sklopu prgrama Dječiji kratki filmovi danas se u kinu Novi Grad s početkom u 12:00 sati prikazuje animirani film "Gospodin Hublot". Gospodin Hublot, povučeni, ekscentrični lik s opsesivno-kompulsivnim poremećajem, boji se promjena i vanjskog svijeta. Njegovo rješenje: ne kročiti nogom van svog stana. Dolazak psa Robota Peta će mu okrenuti svijet naopačke: sada mora dijeliti svoj dom s ovim vrlo napadnim drugom...

U segmentu "Posvećeno" u Kinu Meeting Point danas u 15:00 sati bit će prikazan "Svakodenvno" režisera Michaela Winterbottoma. U periodu od pet godina, Karen vodi svoje četvoro djece na dug i naporan put da bi posjetila supruga Iana, koji je u zatvoru zbog nepoznatog zločina. Daleko od zatvora život ide dalje, dok djeca upadaju u tuču sa drugim đakom nakon provokacije o njihovom ocu, usamljena Karen spava sa Eddiejem iz puba u kojem radi. Pred kraj kazne, Ian dobija dopust da provede dan sa svojom porodicom, gdje zamalo dolazi do katastrofe nakon optužbe za krijumčarenje droge, ali će se porodica ipak nekako izvući.

U Narodnom pozorištu danas u 16:00 sati moći ćete pogledati film "Amour Fou" rediteljice Jessica Hausner. Film govori i Berlinu u doba romantizma. Književnik Heinrich von Kleist želi pobijediti neizbježnost smrti kroz ljubav, ali ne uspijeva nagovoriti svoju skeptičnu rodicu Marie da mu se pridruži u zajedničkom samoubistvu. Dok pokušava da se pomiri s ovim odbijanjem, neizrecivo pogođen neosjetljivošću svoje rodice prema dubini njegovih osjećanja, Heinrich upoznaje Henriette, suprugu poslovnog poznanika. Heinrichova kasnija ponuda ovoj šarmantnoj mladoj ženi u prvi mah nije privlačna, sve dok Henriette ne otkrije da je smrtno bolesna.

Ljubitelji kineskih filmova moći će večeras u 20:30 sati pogledati izdanje Yi'nana Diaoa "Crni ugalj, tanak led". Sjeverna Kina, godina 1999. Jezivo otkriće nekoliko leševa u jednom gradiću. U krvavom okršaju tokom pokušaja hapšenja navodnog ubice dva policajca bivaju ubijena, a treći je teško ranjen. Preživjeli policajac, Zhang Zili, suspendiran je s dužnosti i zapošljava se kao zaštitar u jednoj fabrici. Pet godina kasnije policija je suočena s novom serijom misterioznih ubistava. Zhang odlučuje da uz pomoć jednog bivšeg kolege započne samostalnu istragu ubistava. Otkriva da su sve žrve bile povezane s Wu Zhizhen, mladom ženom zaposlenom u hemijskoj čistionici. Pretvarajući se da je mušterija, Zhang počinje da nadzire tajnovitu Wu Zhizhen, i vremenom se zaljubljuje u nju. Jedne hladne, zimske noći dolazi do zastrašujućeg otkrića. I dok mu je život u opasnosti, Zhang shvata da nije uvijek moguće razgraničiti nevinost i krivnju.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.