Kultura
5

Preporuke za osmi dan Sarajevo Film Festivala

Piše: M. N.
Osmi dan Sarajevo Film Festivala nudi vam niz socijalnih priča iz stvarnog života. Ovi filmovi koje obavezno trebate pogledati, natjerat će vas da se suočite sami sa sobom, svojim stavovima, mišljenjem i emocijama.

Belgijanac Bas Devos režirao je film "Ljubičasta" koji je na rasporedu danas u Meeting Pointu u 12:00 sati. Film govori o grupi mladih BMX biciklista koji se suočavaju s neočekivanom i nasilnom smrću svog prijatelja Jonasa. Kako je petnaestogodišnji Jesse jedini član grupe koji je svjedočio Jonasovoj smrti, ostali od njega očekuju odgovore. Usamljen u vlastitoj boli i vjerovatno opterećen osjećajem krivnje, Jesse ne zna kako izraziti emocije bilo pred roditeljima bilo pred drugovima iz biciklističke grupe. Ostali ga dječaci optužuju za kukavičluk, te su u komunikaciji s njim ili bespomoćni ili rezervisani. Zbog nemogućnosti da odgovori na njihova pitanja, Jesse postepeno postaje izoliran. Očaj zbog gubitka najboljeg prijatelja i sve snažniji osjećaj usamljenosti onemogućavaju Jesseju da pronađe utjehu. "Ljubičasta" je intiman portret tinejdžera u žalosti.

Kineski režiser Zhou Hao donosi vam film "Noć" koji će biti prikazan u Multiplex Cinema Cityju s početkom u 14:00 sati. Govori o mladiću koji se bavi najstarijim zanatom.

Mladić stoji pred ogledalom. Njegova je noć. Svako veče on procjenjuje svoj izgled, oblači novu košulju, napušta svoj stan i čeka klijente u slabo osvijetljenoj uličici. Jedne noći upoznaje prostitutku svojih godina koja je nova u tom dijelu grada. Očijukaju i lutaju ulicama, zabavljaju se pričama o tome kako bi jedno drugome mogli iznajmljivati svoja tijela i za sebe biraju imena cvijeća: on bira ime Tuberoza, a ona želi biti Narcisa. Stranci koje susreću za njih su ljudi bez lica sve dok se momak za jednu noć po imenu Ruža ne zaljubi u Tuberozu. Uz Narcisinu pomoć, Ruža koristi sav svoj šarm da osvoji Tuberozino srce. Tuberoza ostaje ravnodušan prema njemu, ali vremenom mu postaje sve teže da održi distancu.

"Projekt : Rak" slovenskog režisera Damjana Kozolea govori o posljednjem putovanju konceptualnog umjetnika iz amsterdama Ulayi koji je obolio od raka. Kamera prati Ulaya u periodu od jedne godine. Ulay je bio jedan od pionira body arta, umjetničkih performansa i polaroid arta, Bio je transvestit, polumuškarac, polužena, društveni aktivista, ali je najpoznatiji po dugogodišnjoj saradnji s Marinom Abramović i njihovim performansima koji su dostigli kultni status. 2009. godine, Ulay se preselio u Ljubljanu. Tokom planiranja filma, Ulayu je dijagnosticiran rak i svi planovi su se promijenili. Prvi kadrovi su snimljeni u novembru 2011. godine na ljubljanskom Institutu za onkologiju, gdje je Ulay primao hemoterapiju. Kada mu se zdravlje malo poboljšalo, odlučio je posjetiti prijatelje diljem svijeta, i kamere su ga pratile na tom oproštajnom putovanju: od Berlina i premijere Marininog filma, preko NewYorka i, konačno, do “njegovog” Amsterdama. Ulay je bolest tretirao kao najveći i najvažniji životni projekt. Film će biti prikazan u kinu Multiplex Cinema City u 17:30 sati.

"Ja sam Beso" je film režisera Lashee Tskvitinidze iz Gruzije. Govoti o Besi, 14-godišnjem dječaku koji odrasta u siromašnoj porodici u izoliranom gruzijskom selu s ocem invalidom, s majkom čiji je rad u trgovini glavni porodični izvor prihoda, i bratom Lerijem, homoseksualcem koji drži časove plesa kako bi finansijski pomogao svojoj porodici. Teška ekonomska situacija nije jedini izvor Besovih problema, život mu otežavaju i napeti odnosi s drugovima iz razreda koji ga neprekidno nastoje poniziti i oduzeti mu novac. Kako bi pobjegao od teške stvarnosti, Beso piše rep pjesme koje snima uz pomoć kasetofona u nadi da će jednoga dana postati poznati reper, zaraditi mnogo novca i riješiti sve porodične probleme. Kada Leri iznenada pobjegne od kuće, Beso ostaje jedini muškarac u porodici i za njega se završava doba dječije nevinosti. Film će biti prikazan u Narodnom pozorištu u 11.30 sati.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.