Kultura
7

Preporuke za četvrti dan Sarajevo Film Festivala

Piše: M. N.
Četvrti dan SFF-a donosi nam bogat i zanimljiv filmski, kulturni i zabavni sadržaj. Slijedi preporuka filmova koje biste obavezno trebali pogledati.

U HT Eronet Open Air Cinema kinu večeras će u 20:30 sati biti prikazan film "The Search" režisera Michela Hazanaviciusa. Riječ je o francuskoj drami koja je remake filma 1948. režisera Freda Zinnemanna. "Potraga" donosi snažnu priču o ratu ispričanu iz perspektive četiri životne priče spojene šokantnim hirom sudbine.

"Time is Illmatic" je dugometražni dokumentarni film koji duboko zadire u snimanje Nasovog debitantskog albuma Illmatic 1994. godine i u društvene okolnosti koje su dovele do njegovog nastanka. Dvadeset godina nakon što je objavljen, Illmatic je postao mjerilo za hip hop jer objedinjuje društveno-političku perspektivu, nepobjedivi duh i kolektivnu tjeskobu generacije mladih crnaca koji traže da se čuje njihov glas u Americi. Film prati muzičku zaostavštinu porodice Jones koju je Nas naslijedio od svog oca, jazz muzičara Olua Dare. Također preispituje društvene okolnosti i utjecaje iz okoline koji su oblikovali Nasov pogled na svijet. Film usput prikazuje i kako je Nas – uz podršku svoje ekipe iz kvarta Queensbridge, uz odanost svog mlađeg brata Jabarija “Jungle” Jonesa i uz požrtvovanost svoje majke Ann Jones – prevazišao nepremostive prepreke i stvorio jedno od najvećih djela hip hopa.

Film će biti prikazan u otvorenom kinu Laško Summer Nights u 21:15 sati.

Film režisera Alexandera Avranasa "Miss Violence" govori o djevojčici Angeliki koja je na svoj 11. rođendan skočila s balkona u smrt s osmijehom na licu. Istraga ukazuje da je riječ o samoubistvu, ali porodica insistira da se radi o nesretnom slučaju. Grčki film možete pogledati u Narodnom pozorištu u 16:00 sati.

Španski film "Zip & Zap and Marble Gang" režisera Oscara Santosa moći ćete pogledati u Cinema Cityju u 18:00 sati. Riječ je o komediji baziranoj na seriji knjiga "Zipi y Zape" autora Josea Escobata Selientea. Film govori o nestašnim blizancima koji su za kaznu poslani u ljetnu školu Hope, strogi odgojni centar koji vodi Falconetti, čovjek s teškom rukom i bez oka, koji zabranjuje bilo kakav vid rekreacije ili zabave. Oni formiraju Marble Gang, simbol dječijeg otpora i borbe protiv zlog učitelja. Vođeni inteligencijom, hrabrošću i slijepom vjerom u prijateljstvo, otkrivaju misteriozne tajne skrivene duboko u zidovima škole i okončaju s najuzbudljivijom avanturom u njihovim životima.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.