Zbog hotela "Ruža"
0

Preporučeno skidanje Starog mosta s liste UNESCO-a

FENA
Stručnjaci ICOMOS-a, Međunarodnog komiteta za spomenike i baštinu pri UNESCO-u, dali su preporuku Komitetu za svjetsku baštinu da ukoliko do 1. februara 2009. godine ne budu ispoštovane propozicije predviđene menadžment planom za Staru jezgru Grada Mostara, Stari most će biti premješten na Listu ugroženih spomenika Svjetske baštine, potvrdio je danas Feni predsjedavajući Komisije za nacionalne spomenike BiH Dubravko Lovrenović.

Osobno ne vjeruje da će se na sjednici UNESCO-a, koja je zakazana za nekoliko dana u Kanadi, desiti neki dramatični potezi. Očekuje da će Komitet za svjetsku baštinu ipak Bosni i Hercegovini dati na raspolaganje još šest do sedam mjeseci da se taj problem riješi na kvalitetan način.

"Za to vrijeme BiH treba samo ispoštovati preporuke ICOMOS-ovih stručnjaka koji se tiču novonastale situacije s hotelom "Ruža" i u tom slučaju BiH neće imati postojeći problem", kazao je Lovrenović.

On ipak očekuje dobijanje zvaničnog izvještaja UNESCO-ovih, odnosno ICOMOS-ovih stručnjaka da bi se postupilo u skladu s datim preporukama, imajući pri tome u vidu interese investitora.

“Investitor je gradio na osnovu legalne dokumentacije, a problem se ispostavio kasnije i ne rješava se već treću godinu. Sasvim je sigurno da će u ovoj priči neizbježno postati pitanje obeštećenja investitora, koji se u cijeloj situaciji ponašao zaista korektno i konstruktivno”, mišljenja je Lovrenović.

On potcrtava da je interes investitora prvenstveno finansijski interes koji će, kao i svako drugi, pokušati zaštititi.

Lovrenović je nazvao dezinformacijom mogućnost da će eventualnim skidanjem Starog mosta s Liste biti zaleđeni odnosi UNESCO-a s BiH. Naglašava da i mnogo razvijenije zemlje u odnosu na BiH imaju slične, pa i veće probleme nego što ih u ovom trenutku ima naša zemlja sa Starim mostom.

“Odgovorno tvrdim - to su sve spekulacije. Nema nikakvog zaleđivanja odnosa s BiH. Ovdje se naprosto radi o tome da naša država mora ispoštovati date uzuse UNESCO-ovih stručnjaka”, naglasio je.

Lovrenović je zaključio da je Komisija za nacionalne spomenike u ovoj priči samo jedan od aktera i neće biti ta koja će donijeti konačnu odluku. U rješavanje ovog problema moraju se uključiti sve strukture vlasti – počevši od Grada Mostara, kantona, Federacije BiH i Predsjedništva BiH, u čijem krugu treba donijeti odgovarajuće rješenje.