|

Preminuo ugledni bh. književnik Zilhad Ključanin

Preminuo ugledni bh. književnik Zilhad Ključanin
22
Klix.ba
7.6.2016. u 08:13
0
komentara
22

dijeljenja
Preminuo ugledni bh. književnik Zilhad Ključanin Zilhad Ključanin (Foto: Fondacija Mak Dizdar)
Ugledni bh. književnik Zilhad Ključanin preminuo je u ponedjeljak u 56. godini, saopćilo je Društvo pisaca BiH.
"Zilhad Ključanin je bio jedan od najvažnijih bosanskohercegovačkih pisaca, a njegove knjige su ostavile neizbrisiv trag u našoj kulturi. Zilhadov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak i ostavlja veliku prazninu u bosanskohercegovačkoj književnosti. Porodici Ključanin izražavamo naše duboko saučešće", naveli su iz Društva pisaca.

Ključanin je rođen 5. marta 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i doktorirao u Sarajevu. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

Objavio je zbirke poezije "Sehara", "Mlade pjesme", "San urednog čovjeka", "Pjesme nevinosti", "Kad puknu pupoljci", "Nikad nisam bio u Bosni", "Godina dana poezije", "Vikendica", "Smrt ima dijamantnu pesnicu i udara me njom u potiljak", "Kultur Schok" i "Lažne trudnice", te slikovnicu i roman "Šehid", radiodramu "Čuješ li što niko ne čuje", priče "Četiri zlatne ptice", roman "Koliko je srce u mrava", zbirku "Sarajevska hagada i druge priče", "Ti si moja P.", "Male priče od životne važnosti", "Švedsko srce moje majke", "Dom Aurore Borealis", "Galebovi", "Spas", "Čarobnjak vode" i "Šeherezadina djeca" te osvojio nagrade "Mak Dizdar", Nagradu Književne omladine BiH za najbolju knjigu pisaca do 30 godina, Plaketu Unsko-sanskog kantona, Nagradu "Bosanska riječ" za roman godine, Nagradu Društva pisaca BiH, Nagradu Zija Dizdarević, Nagradu Alija Isaković, Nagradu Skender Kulenović, Nagradu BH Radija 1 i Fondacije za izdavaštvo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.