{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Sokrat Kajević, pjevač, bariton i solista opere

F
27.8.2007. u 12:49
0
0
Preminuo Sokrat Kajević, pjevač, bariton i solista opere
0
Preminuo Sokrat Kajević, pjevač, bariton i solista opere
Narodno pozorište
U Sarajevu je u subotu, 25. augusta preminuo pjevač, bariton i solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Sokrat Kajević. Nastupao je u mnogobrojnim operama i mjuziklima te se afirmirao kao pjevač narodnih i zabavnih melodija.
Kajević je solo pjevanje učio kod Sarvana Čajkoveca, kao i na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Član je sarajevske Opere u neprekidnom angažmanu od 1961. do 1992. godine.

U tom periodu nastupao je u operama "Kći puka", "Nikola Šubić Zrinjski", "Nabuko", "Karmen", "Mala Florami", "Moć sudbine", "Samson i Dalila", "Boemi", "Tri djevojčice", "Adel i Mara", "Rigoleto", "Seviljski brijač", "Bal pod maskama", "Prodana nevjesta", "Evgenije Onjegin", "Rusalka", "Jama", "Vlast", "Jazavac pred sudom", "Turandot" te "Ero s onoga svijeta".

Učestovao je i u mjuziklima "Obećanja, obećanja", "Poljubi me Kato", "Moja ljupka dama" i opereti "Šišmiš".

Sokrat Kajević, bariton lijepoga tembra, afirmirao se i kao pjevač narodnih i zabavnih melodija, čijih je nekoliko snimaka napravio na radiju i televiziji.

Bio je istaknuti aktivist niza društvenih organizacija, a tokom svog rada u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo bio je angažiran u tijelima upravljanja, kao i u Savjetu Pozorišta te Sindikalnoj organizaciji.

Kajević se isticao i svojim bogatim te raznovrsnim humanitarnim angažmanom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: