U 64. godini
197

Preminuo reditelj Francois Tanguy koji je štrajkovao glađu zahtijevajući prekid okupacije BiH

I. S.
Francois Tanguy
Francois Tanguy
Pozorišni reditelj Francois Tanguy preminuo je u 64. godini.

Bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Naime, bh. reditelj Haris Pašović naveo je da je Francois zajedno sa Ariane Mnouchkine i Olivierom Pyom štrajkovao glađu zahtjevajući prekid rata u našoj zemlji.

"Bio je veliki umjetnik i nikom kao njemu ne priprada opis samozatajan. Bio je iznimno suptilan reditelj i jednako tako osjetljiv čovjek. Sa Sarajevskim festivalskim ansamblom bili smo gosti i igrali dvije predstave u njegovom pozorištu La Fonderie u Le Mansu 1994. Cijelog svog života Tanguy je bio uz one koje je zadesila nepravda. Tako je bilo i za vrijeme opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini", napisao je Pašović.

Dodao je da je Francois bio umjetnik koji je imao ideale i živio u skladu s njima. Nije mario za slavu, nagrade, novac. Živio je skromno i stvarao svoj posebni, zagonetni, jedinstveni teatar.

"Posljednji put smo se sreli prije nekoliko godina u Parizu, u 13. arondismanu, u kojem žive uglavnom samo imigranti iz Azije. Probao je tamo u jednom domu kulture. Sjedili smo za stolom, pušili i govorili smo malo, tek poneku kratku rečenicu. Sa Francoisom nije trebalo puno riječi da bi se ostvarila duboka komunikacija i razmijenila srdačna emocija. Bio je rijetko drag čovjek, veoma harabar, možda jedan od najkonsistentnijih ljudi kojeg sam poznavao. Merci, Francois. Adieu mon cher ami", zaključio je Pašović.