Kultura
0

Preminuo poznati bh. slikar Ljubo Lah

Sarajevo-x.com
Ljubo Lah
Ljubo Lah
Danas je u Sarajevu, u 81. godini, preminuo poznati bosanskohercegovački slikar Ljubo Lah.

Lah spada u plejadu naših najistaknutijih likovnih umjetnika, kao i sami vrh likovnih stvaralaca bivše Jugoslavije. Iza sebe ostavio je bogat i osebujan opus umjetničkih djela i ostvarenja, koja se nalaze u posjedu uglednih svjetskih galerija, galerista i privatnih kolekcija. Za svoj umjetnički rad i vrhunska dostignuća nagrađivan je mnogobrojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima, među ostalim i Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Ljubo Lah rođen je 13. januara 1930. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovno školovanje. Godine 1945. postao je učenik prve generacije Državne škole za likovnu umjetnost. Po završetku sarajevskog školovanja, kao izuzetan, vanserijski talenat, imao je ponudu od Krste Hegedušića da dođe u Zagreb u njegovu majstorsku radionicu. Spletom okolnosti, Lah od 1950. do 1954. godine pohađa i završava Državnu majstorsku radionicu Đorđa Andrejevića Kuna u Beogradu.

Od prve izložbe u Beogradu 1948. godine do danas Ljubo Lah je izlagao na mnogobrojnim izložbama u gradovima bivše Jugoslavije, te svjetskim metropolama kao što su Beč, Bombaj, Nju Delhi, Kalkuta, Rim, Varšava, Dion, Frajburg, Venecija, Milano…

Ljubo Lah bit će sahranjen u Sarajevu, a tačan datum mjesto bit će naknadno objavljeni.