{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo poznati bh. likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović

S
11.1.2018. u 15:15
20
20
Preminuo poznati bh. likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović
20
Preminuo poznati bh. likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović
Foto: SRNA
Poznati likovni, pozorišni i književni kritičar Vojislav Vujanović preminuo je sinoć u Sarajevu u 81. godini. Datum i mjesto sahrane Vujanovića bit će naknadno objavljeni.
"Vujanović je ostavio snažan pečat na stvaranje, tok i profilisanje Međunarodne likovne kolonije 'ART simpozijum Jahorina'. On je svojim kritičkim osvrtima i stavovima, ali i ličnim angažmanom, u brojnim katalozima i publikacijama značajno doprinio afirmaciji likovne umjetnosti na ovim prostorima", rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić.

Savić kaže da je Vujanović sa istinskim žarom govorio o ljepoti Jahorine, koja je predstavljena na mnogim slikama, grafikama i skulpturama nastalim na Koloniji. On je istakao da je Vujanović dao i snažan pečat životu, kulturi i umjetnosti Srba koji žive u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, ali i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Direktor "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić naglasio je da je Vujanović bio jedan od najboljih prijatelja i saradnika u svim projektima ove produkcije te da je naročito doprinio razvoju dramske umjetnosti i lutkarstva na području Istočnog Sarajeva, posebno u afirmaciji Međunarodnog lutkarskog festivala "Lut festa", čiji je bio član stručnog žirija.

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u "Oslobođenju", "Večernjim novinama" i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista "Naši dani", časopisa "Pozorište", Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa "Stećak".

Poeziju je počeo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor", aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD "Prosvjeta" Sarajevo, član redakcije lista "FondekoSvijet" te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma "Bosna".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Sarajevu treba Makova hiža/muzej Maka Dizdara?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: