{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo pjesnik Duško Trifunović

F
FENA
28.1.2006. u 19:07
0
0
Preminuo pjesnik Duško Trifunović
0
Preminuo pjesnik Duško Trifunović
Poznati književnik Duško Trifunović, autor i čuvene pjesme "Ima neka tajna veza" u izvođenju "Bijelog dugmeta", preminuo je jutros u Novom Sadu u 73. godini.
Piscu četiri romana, dvadesetak knjiga pjesama i nekoliko drama pozlilo je u ponedjeljak, pa je prebačen na Kliniku za neurohirgiju Kliničkog centra u Novom Sadu, gdje je jutros izdahnuo.

Trifunović je rođen 1933. godine u selu Sijekavac kraj Bosanskog Broda, a s 24 godine je prvi put došao u Sarajevo sa željom da radi kao bravar. Već naredne godine je objavio prvu knjigu i postao pravi majstor stihova.

Napisao je i više od 300 tekstova za "Bijelo dugme", "Indekse", Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, a u posljednje vreme i za Željka Joksimovića.

Od 1992. je živio u Novom Sadu, gdje je jedno vrijeme radio i u TV Novi Sad, javio je Tanjug.

Dobitnik je "Brankove nagrade", "Šestoaprilske nagrade" grada Sarajeva, Savezne nagrade za brigu o djeci, nagrade "Iskre kulture Vojvodine" i mnogobrojnih drugih priznanja.

Prema sopstvenoj želji, bit će sahranjen u ponedjeljak, 30. januara, na groblju u Sremskim Karlovcima, gdje je imao kućicu u kojoj je boravio i radio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: