{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Preminuo istaknuti profesor Zlatan Čolaković

F
FENA
7.1.2009. u 18:44
0
11
Preminuo istaknuti profesor Zlatan Čolaković
0
Preminuo istaknuti profesor Zlatan Čolaković
U Bostonu je 20. decembra 2008. godine umro profesor Zlatan Čolaković, saopćio je danas Međunarodni forum Bosna.
Zlatan Čolaković (Zagreb, 13.02.1955 - Boston 20.12.2008 ) je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju, te magistrirao i doktorirao na području proučavanja starogrčke tragedije i Aristotela. Predavao je na Harvardu i Waterloo Univerzitetu. Kao Fulbrightov istraživač sarađivao je sa A. B. Lordom na The Milman Parry Collection of Oral Literature, Harvard.

Kao sabirač bošnjačke epike, prvi je zabilježio bošnjačke epske pjesme na filmu. Za folkloristički doprinos dobio je Nagradu države Kanade.

Uredio je knjige Envera Čolakovića, te je autor knjiga 'Tri orla tragičkoga svijeta' (Zagreb: AGM, 1989), 'Mrtva glava jezik progovara' (Podgorica: Almanah, 2004) i 'Epika Avda Međedovića', Kritičko izdanje u dvije knjige (Podgorica: I, II Almanah, 2007.). U časopisu Forum Bosnae objavio je dvije studije - Bosniac Epics - Problems of Collecting and Editing the Main Collections/“Bošnjačka epika - pitanja sabiranja i izdavanja glavnih zbirki” (39/2007.) i Post-traditionality of Homer and Avdo Međedović/“Posttradicionalnost Homera i Avde Međedovića” (44/2008.).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: