|

Preminuo istaknuti dirigent Teodor Romanić

Preminuo istaknuti dirigent Teodor Romanić
119
Klix.ba
29.3.2019. u 11:47
5
komentara
119

dijeljenja
Preminuo istaknuti dirigent Teodor Romanić
Sinoć je u Sarajevu preminuo Teodor Romanić, istaknuti dirigent, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, muzički pedagog, profesor, dugogodišnji direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije.
Teodor Romanić je rođen u Bjelovaru 1926. godine. Završio je Odsjek za dirigovanje i kompoziciju (M. Horvat) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1956. godine djelovao je kao dirigent orkestra Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije, te kao nastavnik na Muzičkoj akademiji u svim zvanjima, od asistenta do redovnog profesora za predmete Dirigovanje, Orkestar, Sviranje partitura i kao šef Operskog studija.

Od 1999. bio je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. U okviru svoje aktivnosti bio je dekan Muzičke akademije u dva mandata, zatim direktor Opere i Filharmonije u dva navrata. Svoju aktivnost proširio je značajno na publicistiku i kompoziciju.

Bio je dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH, te predsjednik Saveza muzičkih umjetnika bivše Jugoslavije. Dirigovao je brojna djela standardne operske literature raznih epoha i mnoge simfonijske koncerte. Gostovao je kao dirigent Opere i kao dirigent simfonijskih koncerata u mnogim zemljama
Evrope, Azije i Amerike.

Tokom svog dugogodišnjeg pedagoškog rada odgojio je značajan broj mladih dirigenata koji zauzimaju već istaknuta mjesta aktivnih dirigenata. U Operskom studiju radio je sa mladim solistima, budućim članovima vodećih operskih
kuća u Evropi i u bivšoj Jugoslaviji.

Za svoj rad odlikovan je Ordenom rada, Ordenom zasluga za narod bivše Jugoslavije, Ordenom za zasluge u nauci i umjetnosti Republike Austrije. Nosilac je Šestoaprilske nagrade Sarajeva, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, Plakete Univerziteta u Sarajevu i mnogih drugih javnih priznanja.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja u Narodnom pozorištu u Sarajevu postavio je i interpretirao niz operskih i baletskih djela, premijera i obnova. Bio je predsjednik KPD Prosvjeta.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...