{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo istaknuti bh. dramaturg Marko Kovačević

F
15.6.2008. u 16:40
0
0
Preminuo istaknuti bh. dramaturg Marko Kovačević
0
Preminuo istaknuti bh. dramaturg Marko Kovačević
Akademija scenskih umjetnosti
Istaknuti bosanskohercegovački dramaturg, redovni prof. Marko Kovačević, prodekan za nastavu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i jedan od osnivača Odsjeka za dramaturgiju, preminuo je u nedjelju, saopćeno je iz Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.
Marko Kovačević rođen je 1954. godine u Vrbasu kod Novog Sada. Diplomirao je 1979. na Odsjeku za opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1986. do 1993. godine bio je zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te obavljao i dužnost pomoćnika ministra za kulturu.

U periodu od 1996. do 1998. godine vršio je i funkciju direktora Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, a od 1999. stalno je zaposlen na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Intenzivno se bavio teatrološkim i dramaturškim istraživanjima, te raznim oblicima praktično-umjetničkog rada.

Objavio je blizu 50 studija, eseja i stručnih članaka, preko 100 recenzija i prikaza, a za bosanskohercegovačke časopise redovno je pisao teatarske kritike. Bio je osnivač, koscenarist i glumac samostalne grupe «Klice», te saradnik sarajevskog Teatra «Maska i pokret». Jedan je od pokretača i prvi glavni urednik «Književne revije», a također i urednik časopisa za dramaturgiju «Anagnorisis» koji izdaje ASU. I

zuzetan je njegov doprinos razvoju lutkarstva u Bosni i Hercegovini, osnivač je i voditelj Studija lutkarstva u Sarajevu, a kao neizbrisiva činjenica ostaje međunarodni uspjeh predstave «Bajka o Sarajevu», koju je režirao 1995. godine u Pozorištu mladih.

Ipak, njegovim najznačajnijim doprinosom zasigurno možemo smatrati osnivanje Odsjeka za dramaturgiju (1994) pri Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kao profesor na predmetima Kreativna dramaturgija i Teatrologija izveo je sedam generacija studenata, te bio cijenjen zbog svog pedagoškog rada i posvećenosti.

Komemoracija će biti održana u utorak, 17. juna, u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno objavljeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: