{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo doajen bh. glumišta Vlado Jokanović

11.6.2014. u 12:15
239
33
Preminuo doajen bh. glumišta Vlado Jokanović
239
Doajen bosanskohercegovačkog glumišta Vlado Jokanović preminuo je danas, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.
Vlado Jokanović
Vlado Jokanović
Vlado Jokanović rođen je je 1929. godine u Doboju. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O'Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin... „ Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti...

"Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru... Teatra nema bez profesionalnosti...“ - govorio je Vlado - glumac, prijatelj, kolega bez kojeg teatar na Obali više nikada neće biti isti... ", navodi se u saopćenju NPS-a o smrti ovog bh. glumca.

Jedna od uloga koju je Jokanović tumačio je i ona u popularnoj TV seriji "Ljud, zbunjen, normalan", gdje je igrao lik Milorada, komšije popularnih Fazlinovića.

Jedna od posljednjih uloga Vlade Jokanovića je bila i u spotu regionalno popularne grupe Dubioza kolektiv "Vratiće se Walter", u kojem je tumačio lik Waltera, obučen u odijelo koje liči na Supermanovo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: