Kultura
0

Preminuo britanski slikar Lucian Freud

SRNA
Lucian Freud (Foto: Sky News)
Lucian Freud (Foto: Sky News)
Britanski slikar Lucian Freud, jedan od najcenjenijih predstavnika realizma, čija su djela dostizala svjetske rekorde na aukcijama, preminuo je u Londonu u 89. godini.

"Freud je preminuo 20. jula u svojoj kući u Londonu, poslije duže bolesti", navodi se u saopštenju njegovog advokata Diana Rawstron.

Unuk tvorca psihoanalize Sigmunda Freuda, posebno poznat po aktovima, rođen je 1922. godine u Berlinu, a u Britaniju se preselio sa porodicom 1934. godine.

Freud je pohađao umjetničku školu u Londonu, a najprije je bio posvećen crtanju.

Prvu samostalnu izložbu imao je već kao 21-godišnjak.

Nakon Drugog svjetskog rata, živio je neko vrijeme u Francuskoj i Grčkoj, a potom se vratio u Britaniju.

Freudova djela postala su posebno tražena nakon što je postavio svjetski aukcijski rekord 2008. godine slikom na kojoj je u prirodnoj veličini prikazao obnaženu punačku Sue Tilley kako spava na staroj sofi. 
Poznata i kao "Big Sue" (Velika Sue), Tilijeva je bila Freudov model četiri godine početkom 90-ih, a slika na kojoj spava naga (Benefits Supervisor Sleeping) prodata je u Christie'su u New Yorku za 33,6 miliona dolara, što je bio novi rekord za nekog savremenog živog umjetnika.

Iste godine Freud se prvi put našao i među stotinu najmoćnijih ličnosti u svijetu umjetnosti, i to na 66. mjestu.

Bio je dobitnik Ordena časti, jednog od najprestižnijih britanskih viteških priznanja, koje kraljica dodjeljuje za izuzetna dostignuća u umjetnosti, obrazovanju, književnosti i nauci. 

Freudovi portreti često su bili uznemiravajući, a ponekad im nije nedostajao ni svojevrsni bezobrazluk.

Prema riječima samog Freuda, njegov rad bio je potpuno autobiografski, jer je slikao "ljude koji ga interesuju, do kojih mu je stalo i o kojima misli".

Uspostavljao je blizak odnos sa modelima, koji su ponekad sjedili i čitavu godinu pred njim.
Sačinio je i nekoliko portreta svoje majke, a pozirale su mu i njegove kćerke Bella i Esther.

Freudovi radovi nalaze se u galerijama u Britaniji i SAD, ali je najveći dio njegovog rada u privatnom vlasništvu.

Freud se ženio dva puta, a iako je imao reputaciju ženskaroša i kockara, u stvari je bio povučen. Dao je svega nekoliko intervjua, a nije imao telefon u ateljeu.