Kultura
320

Preminuo bh. glumac Sead Bejtović

Klix.ba
Sead Bejtović
Sead Bejtović
Sead Bejtović, poznati bh. glumac i dugogodišnji član glumačkog ansambla Pozorišta mladih Sarajevo, preminuo je jutros u 73. godini.

Sead Bejtović je rođen 1942. u Sarajevu, a već 1953. postaje član tadašnjeg Pionirskog pozorišta, današnjeg Pozorišta mladih.

Njegovi teatarski počeci vežu se za čitav niz uloga junaka dječije literature koji su tada zaokupljali maštu njegovih vršnjaka (Palčić, Pinokio, Mačak u čizmama, Junaci Pavlove ulice, Tom Sawyer...). Godine 1967. postaje profesionalni glumac Pozorišta mladih kojem je vjeran čitav svoj glumački vijek.

Uporedo sa angažmanom u Pozorištu mladih, Sead Bejtović je igrao i u drugim teatrima – u zeničkom Narodnom pozorištu, u Kamernom teatru 55, u SARTR-u, u Narodnom pozorištu Sarajevo. Bejtović je jedan od rijetkih koji je u kontinuitetu, 20 godina, kao učesnik bio prisutan na Pozorišnim igrama u Jajcu, a 2010. godine Bejtović je bio i član stručnog žirija Pozorišnih igara. Bio je glumac koji nikad nije odbio ulogu zbog kratkoće jer, kako je govorio, "nijedna uloga nije mala, nastojao sam da ostane primijećena".

Ostvario je široku lepezu teatarskih kreacija u dramskim, komediografskim, ali i avangardnim djelima.

Među teatarskim znalcima tog vremena pamte se ostvarenja kao Klaun (Bajka iz kofera), Arsa (Nušić, Vlast), Kapetan Džon Piplfoks, Mačak Džingis-Kan, Prospero (Bura, Shakespeare), Macuo Bašo (Uski put prema dubokom sjeveru, Edward Bond), Vuk Bubalo (Ćopić), Kralj Ubu, Ibi u lancima (Alfred Jarry), Emil Trišinski, (Okupacija, Kostić), Sreski načelnik (Analfabeta), I opet Nušić (Darko Lukić); Vladimir (Čekajući Godota, Beckett); Muselim (Derviš i smrt, Selimović), Otac (Spašeni za dlaku, Tornton), Zeus (Odiseja, Goran Babić), Pisteter (Ptice, Aristofan), Likovi u Kad bi ovo bila predstava, Imširević, Stanac (Novela od Stanca, Držić).

Komemoracija Seadu Bejtoviće biće održana u četvrtak, 26.11. u 11:00 u Pozorištu mladih.