Kultura
8

Preminuo američki pisac Tom Clancy

FENA
Tom Clancy (Foto: AFP)
Tom Clancy (Foto: AFP)
Američki književnik Tom Clancy, poznat po svojim bestselerima i serijalom romana o Jacku Ryanu, preminuo je u srijedu u 66. godini, potvrdio je njegov izdavač.

Clancy je napisao niz špijunskih i vojnih trilera koji su postali bestseleri.

Nekoliko njegovih knjiga o analitičaru CIA-e Ryanu adaptirano je u uspješne filmove kao što "Lov na Crveni oktobar" i "Patriotske igre", prenosi BBC.

Clancy, bivši prodavač polisa osiguranja, preminuo je u bolnici u Baltimoreu, u blizini svog doma u Marylandu, navodi se u medijskim izvještajima.

"Lov na Crveni oktobar" iz 1984. godine prvi je Clancyjev objavljeni roman i prodat je u više od pet miliona primjeraka.

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan pomogao je u uspjehu knjige kada ju je nazvao "savršenim štivom".

Roman je adaptiran u uspješan film u kome su glavne uloge tumačili Alec Baldwin u ulozi Ryana i Sean Connery u ulozi kapetana sovjetske podmornice, Marka Ramiusa.

Harrison Ford je glumio Ryana u filmskoj adaptaciji "Patriotskih igara" i "Jasna i neposredna opasnost", dok je Ben Affleck glumio njegov lik u filmu iz 2002. godine "Suma svih strahova".

Osim što je bio uspješan pisac, Clancy je također postao blisko povezan sa svijetom video igara.

On je u 1990-im godinama osnovao Red Storm Entertainment, koji je kasnije kupio Ubisoft, i koji je kasnije razvio igre zasnovane na Clancyjevim idejama.

Među popularnim naslovima video igara ispod kojih je potpisano njegovo ime nalaze se Splinter Cell, Ghost Recon i Rainbow Six.