Beograd
0

Preminula solistica Sarajevske opere Radmila Todorovska

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Operska pjevačica, sopranistica i solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Radmila Todorovska, rođena u Bitoli 1935. godine, preminula je u subotu, 7. januara u Beogradu u 77 godini.

Todorovska je pjevanje studirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gdje je diplomirala 1957. godine. Od 1960. godine je solistica Sarajevske opere, od 1963. do 1965. članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a ponovo od 1966. do 1991. godine solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Umjetnička direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Amila Bakšić istaknula je danas za Fenu da je Todorovska na sarajevskoj sceni više od dvije decenije pjevala niz uloga, bila prvakinja opere i tumačila najveće role opernog repertoara.

Između ostalih uloga, pjevala je Đilte (Rigoletto), Rozine (Seviljski berberin) i Abigeile (Nabucco), te Normu i Abigeilu. U Sarajevskoj operi debitirala je ulogom Kraljice noći (Čarobna frula).

"Mislim da samo spomenuti naslovi govore o veličini ove umjetnice. Ostavila je veliki pečat u 60-godišnjem postojanju Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, te u sjećanju ostala sa svojim predivnim interpretacijama Aide, Abigeile i mnogih drugih uloga. Todorovska je ostala trajni uzor mlađim naraštajima i generacijama", ocijenila je Amila Bakšić.

Radmila Todorovska je nagrađivana na takmičenjima mladih pjevača u Tuzli (1962.), Zagrebu (1956.) i Beogradu (1958.). Ova pjevačica kristalno jasnog glasa i prijatnog scenskog izgleda počela je kao lagana koloratura i tokom vremena razvila se u dramsku koloraturu. Bila je nosilac koloraturnog sopranskog repertoara Sarajevske opere.

Bit će sahranjena u četvrtak, 12. januara u Beogradu.