Beograd
0

Preminula poznata glumica Sonja Savić

FENA
Poznata beogradska glumica srednje generacije Sonja Savić preminula je u utorak u svom stanu u Beogradu, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji.

Sonja Savić, koja je preminula nekoliko dana nakon što je napunila 47 godina, obilježila je srpsku i kinematografiju bivše Jugoslavije.

Glumila je u brojnim filmovima, a njezine su uloge uvijek bile zapažene.

Debitirala je 1977. u "Leptirovom oblaku", redatelja Zdravka Randića, idućih je godina igrala u nizu filmova i televizijskih serija, a široku je popularnost stekla 1983. ulogom Dečke u "Šećernoj vodici" Bate Prelića te ulogom kavanske pjevačice u filmu "Život je lep" Bore Draškovića (1985.), za koju je dobila i nagradu festivala u Veneciji za sporednu ulogu.

Tijekom devedesetih godina glumila je u poznatim srpskim filmovima poput "Davitelj protiv davitelja", "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život" i drugima, a glumila je i u popularnoj srpskoj televizijskoj seriji "Vratit će se rode".

Sonja Savić se u posljednjih više od desetak godina povremeno povlačila iz javnosti i posvećivala alternativnoj umjetnosti u području eksperimentalnog filma, teatra, muzike i multimedija.

Odbacivala je sve tabue, oštro kritizirala svako licemjerje i, kako je znala isticati, "čamotinju i žabokrečinu kulturnog establišmenta", navode u srijedu srbijanski mediji, dodajući da se uprkos bogatom filmskom životopisu često smatrala zanemarenom i nedovoljno shvaćenom na srbijanskoj kulturnoj sceni.