U 76. godini
0

Preminula pjesnikinja i dramaturginja Ljubica Ostojić

I. S.
Bosanskohercegovačka književnica i dramaturginja Ljubica Ostojić preminula je u 76. godini.

Rođena je 20. marta 1945. godine u Beogradu, a koncem iste godine nastanjuje se sa porodicom u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost - teatrologija) u Sarajevu.

Radila je kao dramaturginja Dramske scene Pozorišta mladih, pozorišna kritičarka u revijama "Odjek" i "Književna revija" i listovima "Oslobođenje" i "Večernje novine". Bila je urednica dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturginja-saradnica u Mostarskom Teatru Mladih 74 (MTM) i predavačica Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti.

Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti pozorišne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti.

Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski i mnoge druge jezike. Bila je članica Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1974. godine.

Od nje se oprostio i njen kolega, režiser Dino Mustafić, navodeći kako "nije podnijela ovo vrijeme u kojem se ljudi ne grle i ne viđaju".