Kultura
0

Preminula Nela Eržišnik

FENA
Jedna od najvećih komičarki na području bivše Jugoslavije, Nela Eržišnik, umrla je u 86. godini, javila je HRT. Nela Eržišnik rođena je 18. juna 1922. godine u Banjoj Luci kao Nevenka Maras. Djetinjstvo je provela u Lici, najviše u Otočcu, gdje je završila osnovnnu školu i tri razreda gimnazije.

U Zagreb se obitelj Maras preselila 1935. i tu je Nela Eržišnik, na Gornjem gradu, završila gimnaziju. Nakon škole zaposlila se kao službenica na pošti. Poslije rata (1948.) završila je studij glume na tadašnjoj Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu.

Na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta počela je nastupati još kao studentica, gdje je, u profesionalnom angažmanu, ostala do 1953., kada je prešla u upravo otvoreno Malo, odnosno Zagrebačko dramsko kazalište u Frankopanskoj ulici. To kazalište osnovao je dr. Branko Gavella i ono danas nosi njegovo ime (Dramsko kazalište Gavella).

U kazališnoj je karijeri, koja je trajala od 1947. do 1964., odigrala desetke uloga. Pročula se naslovnom ulogom u Aristofanovoj 'Lisistrati' 1952., a vrlo su zapažene bile i njezine role u Držićevu 'Dundu Maroju' (Petrunjela), Kolarovoj komediji 'Svoga tela gospodar' (Bara), Ibsenovim 'Sablastima' (gđa. Alving), lonescovim 'Stolicama' (Stara)... i na kraju u Nušićevoj 'Gospođi ministarki'. S Gospođom ministarkom - na neobičan i naprasan način završila je svoju kazališnu karijeru.

Nakon što je počela glumiti na televiziji, afirmirala se kao jedna od najvećih hrvatskih komičarki. Njezin alter ego, Maricu Hrdalo, pamte mnoge generacije.