{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminula Nela Eržišnik

F
14.8.2007. u 17:15
0
0
Preminula Nela Eržišnik
0
Preminula Nela Eržišnik
Jedna od najvećih komičarki na području bivše Jugoslavije, Nela Eržišnik, umrla je u 86. godini, javila je HRT. Nela Eržišnik rođena je 18. juna 1922. godine u Banjoj Luci kao Nevenka Maras. Djetinjstvo je provela u Lici, najviše u Otočcu, gdje je završila osnovnnu školu i tri razreda gimnazije.
U Zagreb se obitelj Maras preselila 1935. i tu je Nela Eržišnik, na Gornjem gradu, završila gimnaziju. Nakon škole zaposlila se kao službenica na pošti. Poslije rata (1948.) završila je studij glume na tadašnjoj Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu.

Na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta počela je nastupati još kao studentica, gdje je, u profesionalnom angažmanu, ostala do 1953., kada je prešla u upravo otvoreno Malo, odnosno Zagrebačko dramsko kazalište u Frankopanskoj ulici. To kazalište osnovao je dr. Branko Gavella i ono danas nosi njegovo ime (Dramsko kazalište Gavella).

U kazališnoj je karijeri, koja je trajala od 1947. do 1964., odigrala desetke uloga. Pročula se naslovnom ulogom u Aristofanovoj 'Lisistrati' 1952., a vrlo su zapažene bile i njezine role u Držićevu 'Dundu Maroju' (Petrunjela), Kolarovoj komediji 'Svoga tela gospodar' (Bara), Ibsenovim 'Sablastima' (gđa. Alving), lonescovim 'Stolicama' (Stara)... i na kraju u Nušićevoj 'Gospođi ministarki'. S Gospođom ministarkom - na neobičan i naprasan način završila je svoju kazališnu karijeru.

Nakon što je počela glumiti na televiziji, afirmirala se kao jedna od najvećih hrvatskih komičarki. Njezin alter ego, Maricu Hrdalo, pamte mnoge generacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: