Kultura
58

Premijerom predstave "Majstor i Margarita" počinje nova sezona u SARTR-u

FENA
Premijernom izvedbom predstave "Majstor i Margarita", koju je prema tekstu Mihaila Bulgakova režirao Aleš Kurt, 26. oktobra će Sarajevski ratni teatar SARTR početi novu 25. umjetničku sezonu.

Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana "Majstor i Margarita", ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset i sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine.

Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu "Neka znaju...Neka znaju!", navodi se u saopćenju SARTR-a.

Predstava Aleša Kurta inspirisana je ovim djelom i rađena je sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovog vremena u današnjem svijetu - "Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu".

Nakon premijere, uslijedit će reprizna igranja 27., 28. i 29. oktobra.

Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar Mandić.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.