Teatar za najmlađe
0

Premijerom predstave "Agnesa i Hrabren" završen Mali MESS

M. A.
Današnjom premijerom predstave "Agnesa i Hrabren" autorskog tima Olivera Jovića, Emine Omerović i Maje Izetbegović završen je Mali MESS, dječji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o prvoj produkciji za djecu Scene MESS u saradnji s Teatarskom radionicom Travnik, Art Hubom te Dječijom kućom Novo Sarajevo. U predstavi igraju Dina Mušanović, Irma Alimanović i Dražen Pavlović.

Povodom premijere "Agnesa i Hrabren", selektor malog MESS-a i jedan od autora Oliver Jović iskazao je zadovoljstvo nakon realizacije projekta i istakao da su u procesu željeli potaknuti najmlađe ljubitelje teatra na razmišljanje o stereotipima u društvu i njihovom rušenju, a idući putem svojih snova.

"Mi kroz ovu predstavu želimo kod djece probuditi utopijske poglede na svijet. Ono što smo nekako u 21. vijeku izgubili jeste da gledamo svijet na vizionarski način", zaključio je Jović.

Priča o plemkinji Agnesi i kovaču Hrabrenu, dvoje mladih koji se ne uklapaju u svoju sredinu, inspirisana je lokalnom tradicijom i motivima. Ova priča o hrabrosti i prijateljstvu u kojoj dvoje junaka pobjeđuju nametnute uloge, ukazuje na važnost prijateljstva i inspirira svoju mladu publiku da koračaju životom ponosni sobom i svojim željama i ciljevima.

Tokom sedam festivalskih dana koji se podudaraju sa Dječjom nedjeljom, najmlađi ljubitelji teatra imali su priliku pogledati šest predstava. U okviru programa četiri predstave iz BiH i dvije iz Francuske pružili su svojim gledaocima trenutke zabave, ali i edukacije i motivacije.

Gledaoci su mogli učiti o historiji plesa u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, te u parku Panonica u Tuzli uz interaktivnu predstavu u prirodi "Sretni manifest" francuske Association Ipso facto danse. Predstavom "Kocka" francuske Cie la Boite a Sel, izgrađen je čitav grad od šarenih kockastih zvučnika, očaravajući publiku svojom gradnjom i razvojem zvuka.

Predstave "Bajka o izgubljenom vremenu" Pozorišta lutaka Mostar i "Princeza na zrnu graška" Pozorišta mladih Sarajevo nasmijali su najmlađe sa veselim pristupom svakodnevnim problemima, dok je "Talas hladnog vremena" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Dječije omladinske i lutkarske scene igrana u Zenici pokazala da nam je umjetnost svima potrebna i da nam daje nove načine da izrazimo svoje osjećanja.