Kultura
0

Premijerom "Divljeg mesa" počeo Teatar fest "Petar Kočić"

FENA
U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci sinoć je premijerom predstave "Divlje meso" Gorana Stefanovskog u režiji Larija Zapije i u izvođenju Narodnog pozorišta RS-a, počeo Teatar fest "Petar Kočić" na kojem učestvuje devet pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Tokom festivala, koji traje do 10.juna, devet pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije izvest će isto toliko predstava, koje će se ove godine, prvi put takmičiti za pet glumačkih nagrada, nagradu za najbolji domaći dramski tekst i priznanje za najbolju predstavu u cjelini.

Nastupit će Hrvatsko narodno kazalište iz Splita s predstavom Tahira Mujičića "Babina guica" u režiji Ivice Bobana i Crnogorsko narodno pozorište s predstavom Dušana Spasojevića "Odumiranje", u režiji Nike Goršića.

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca izvest će predstavu "Čudo po Joakimu" Radoslava Zlatana Dorića, koju je režirao Slavenko Seletović, a predstavu "Ćeif" Mirze Fehimovića, u režiji i adaptaciji Egona Savina, zajednički potpisuju Beogradsko dramsko pozorište i sarajevski MESS.

Predstavu "Pomorandžina kora", autorice Maje Pelević, izvest će glumci beogradskog "Ateljea 212" u režiji Gorana Markovića, dok će slovensko Narodno gledališče iz Maribora odigrati predstavu Toneta Patrljiča "Za nacionalni interes", u režiji Jaše Jamnika.

Pred banjalučkom publikom Jugoslovensko dramsko pozorište predstavit će "Hadersfildom" Ivana Živkovića, u režiji Aleksa Čizholma, a predstavu "Cigani lete u nebo", u režiji Vladimira Lazića i izvest će glumci Pozorišta na Terazijama.

Teatar fest "Petar Kočić" svečano je otvorio predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić ističući da se ove godine nastupom pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije nastavlja i razvoj Banje Luke kao regionalnog centra i dobija prilika da se upoznaju drugi, ali i širi vlastita kultura.