Kultura
128

Premijerno prikazan film "Bosanke": Žene su bile snaga na koju niko nije računao

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Sanela Kapetanović i Esma Velagić, autorice filma "Bosanke" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Domu mladih centra Skenderija večeras je premijerno prikazan dokumentarni film "Bosanke", koji, kako je istaknuto na svečanosti povodom premijere, govori o veličanstvenoj ulozi žena u odbrani civilizacije tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Film je snimljen u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", a autorice su Esma Velagić i Sanela Kapetanović.

"Jedna naša sagovornica u filmu kaže: 'Žene su bile snaga na koju niko nije računao'. Tako zapravo i počinje naš film. Ona svoje razmišljanje završava tako što kaže: 'Žene su i u ratu i u miru na braniku domovine'. Dakle, sve žene koje su bile u BiH tokom rata zaslužile su jedan veliki respekt naspram svega što su podnijele. Sve su to žene koje su znale prepoznati da treba ostati u BiH", istakla je u razgovoru za Klix.ba Esma Velagić.

Napominje da se u ovom filmu ne govori samo o ženama koje su nosile pušku na prvim borbenim linijama.

"To su bile žene različitih profesija koje nisu odustajale od svog posla ni u vrijeme najžešćih bitaka koje su vođene za BiH. Imamo učiteljicu, imamo jednu nositeljicu Zlatnog ljiljana koja, u razgovorima sa nama, to nikada nije ni pomenula, članicu ratnog Predsjedništva BiH, majku koja je u jednom satu izgubila tri sina, a koja je ostala živa i danas se nosi sa svojom tugom", istakla je Velagić.

Na spiskovima Armije BiH pojavljuje se više od 5.000 žena, a o njihovoj ulozi u odbrani BiH posljednjih se godina veoma malo govorilo.

"Ono što nas je posebno dirnulo jeste priča Danijele koja je bila pripadnik 104. motorizovane brigade. Ona je uz borbu za oslobođenje BiH vodila i jednu posebnu borbu, jer je s vremena na vrijeme imala problem zato što se zove Danijela", rekla je Velagić.

Redateljica Sanela Kapetanović kaže kako je ovaj dokumentarni film "samo mali pokušaj da se ispriča tako važna priča".

"Radi se o veoma značajnom projektu koji govori o temi koja je do sada bila zapostavljena. Imamo 17 priča kojima šaljemo jako veliku i značajnu poruku o ženama koje traže svoje nestale, ženama koje su tokom rata bile u diverzantskim jedinicama, medicinskim sestrama i brojnim drugim", rekla je Kapetanović.