"Stariji od vremena"
0

FOTO / Premijerno predstavljen dokumentarni film o Veselku Koromanu

Sarajevo-x.com
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana premijerna projekcija i predstavljanje dokumentarnog filma o književniku Veselku Koromanu "Stariji od vremena", produkcijske kuće "Koncept" iz Mostara.

Scenarist filma i predsjednik mostarskog Napretka prof. dr. Miroslav Palemata kazao je kako je ideja za filmu nastala prilično davno, a prvenstveni cilj ovog dokumentarca je skrenuti pozornost na jednog od najvećih živućih bh. i hrvatskih pjesnika.

"Veselko Koroman svakako spada u institucije ovih prostora i željeli smo da mu se oda poštovanje za života. Želja nam je markirati ono što je za ovaj prostor bitno. Mi zapravo ne vidimo kolike vrijednosti imamo oko sebe, pogotovo u ljudskim resursima. Tek kad ljudi odu, nestanu, onda kažemo - mi smo poznavali tog čovjeka i on je bio sjajan", naglasio je Palameta.

U tridesetominutnom filmu redatelja Dragana Komadine o Koromanovom pjesništvu govore književni kritičari Ante Stamać, Petar Gudelj, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Slobodan Prosperov Novak i Tonko Maroević, a Koromanove pjesme interpretira glumac Dragan Despot.

"Smatram da je Koromanova poezija prilično zahtjevna i kotira veoma visoko u stručnim i književnim krugovima. Međutim, u javnosti (Koroman) nema takvu percepciju kao što mi mislimo da bi trebao imati, pa je ovaj film doprinos da fenomen velikog pjesnika bude prisutniji u društvu", istaknuo je producent filma Ivan Vukoja.

Nakon projekcije nazočnima se obratio i Koroman, kojega nemamo priliku često viđati na društvenim događanjima kakav je ovaj.

"O meni su snimljena tri dokumentarna filma. Prvi sedamdesetih godina u produkciji Televizije Sarajevo, drugi devedesetih kojeg je uradila Hrvatska televizija i sada ovaj treći. I moram priznati kada gledam ovaj film upitam se ko je čovjek koji se u njemu pojavljuje, a nosi ime kao ja", rekao je Koroman dodavši da ga za ovaj film posebno veže činjenica što mu je bilo ugodno raditi s ekipom koja je stvarala film“.

Nakon mostarske premijere film će uskoro biti predstavljen u Sarajevu i Zagrebu.