{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijerno "Ples za jedan glas", u ponedjeljak poetski maraton

F
20.3.2011. u 13:41
0
0
Premijerno "Ples za jedan glas", u ponedjeljak poetski maraton
0
Premijerno "Ples za jedan glas", u ponedjeljak poetski maraton
Plesni recital "Ples za jedan glas" u režiji Miralema Zubčevića, bit će premijerno izveden, u okviru trećeg dijela festivala "Sarajevska zima" u nedjelju, 20. marta, u 20 sati Franjevačkom međunarodnom studentskom centru na Grbavici.
"Ples za jedan glas" je umjetnički prvijenac Udruženja umjetnika "Bellarte" osnovanog u Sarajevu krajem prošle godine. Bellarte je nastao sa željom okupljanja i spajanja umjetnika iz raznih oblasti radi zajedničkog stvaralaštva s idejom da je bogatstvo u različitosti što je također i jedan od glavnih pokretačkih motiva osnivača Udruženja.

Vokalno-plesni recital "Ples za jedan glas" inspirisan je solo pjesmama muzičkih velikana romantizma (J. Brahms, F. Schubert, R. Strauss, R. Schumann, P. I. Tchaikovsky, S. Rachmaninov).

"On govori o širokom spektru ljudskih kao i muško-ženskih odnosa zasnovanih na univerzalnim vrijednostima ljubavi i prijateljstva. Vođene muzikom, pjesmom i plesom, niz uobičajenih situacija preobražava se u daleko dublje i emotivnije susrete u kojima svako od nas istražuje sebe i traga za onime što ga istinski ispunjava..."

Učesnici "Plesa za jedan glas" su mladi, kreativni i profesionalno angažovani ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske: Alma Aganspahić - korepeticija, Nadža Pušilo i Jovana Milosavljević - balerine, te Armando Puklavec, operski pjevač - bariton.

Poetski maraton pod nazivom "Diogen traži čovjeka" sutra u Galeriji IPC "E" organiziraju elektronski magazin iz Sarajeva "Diogen pro kultura" i Festival "Sarajevska zima" .

Na manifestaciji će se predstaviti autori, pjesnici iz SAD-a, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Isti će dan biti postavljen specijalni online broj "Diogen pro kultura" magazina s odabranim pjesmama autora koji učestvuju u poetskom susretu.

Bit će predstavljeno i printano izdanje Prvog godišnjaka ovog magazina, s tekstovima 80 autora iz Ukrajine, Irana, SAD-a, Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Makedonije i Slovenije.

Svi učesnici ovog programa, predvođeni direktorom "Sarajevske zime" Ibrahimom Spahićem i glavnim i odgovornim urednikom "Diogen pro kultura" magazina Sabahudinom Hadžialićem, posjetit će 22. marta, na Svjetski dan voda, Vrelo Bosne na Ilidži gdje će posaditi sedam lipa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: