Kultura
0

Premijerno "Ples za jedan glas", u ponedjeljak poetski maraton

FENA
Plesni recital "Ples za jedan glas" u režiji Miralema Zubčevića, bit će premijerno izveden, u okviru trećeg dijela festivala "Sarajevska zima" u nedjelju, 20. marta, u 20 sati Franjevačkom međunarodnom studentskom centru na Grbavici.

"Ples za jedan glas" je umjetnički prvijenac Udruženja umjetnika "Bellarte" osnovanog u Sarajevu krajem prošle godine. Bellarte je nastao sa željom okupljanja i spajanja umjetnika iz raznih oblasti radi zajedničkog stvaralaštva s idejom da je bogatstvo u različitosti što je također i jedan od glavnih pokretačkih motiva osnivača Udruženja.

Vokalno-plesni recital "Ples za jedan glas" inspirisan je solo pjesmama muzičkih velikana romantizma (J. Brahms, F. Schubert, R. Strauss, R. Schumann, P. I. Tchaikovsky, S. Rachmaninov).

"On govori o širokom spektru ljudskih kao i muško-ženskih odnosa zasnovanih na univerzalnim vrijednostima ljubavi i prijateljstva. Vođene muzikom, pjesmom i plesom, niz uobičajenih situacija preobražava se u daleko dublje i emotivnije susrete u kojima svako od nas istražuje sebe i traga za onime što ga istinski ispunjava..."

Učesnici "Plesa za jedan glas" su mladi, kreativni i profesionalno angažovani ljudi iz BiH, Srbije i Hrvatske: Alma Aganspahić - korepeticija, Nadža Pušilo i Jovana Milosavljević - balerine, te Armando Puklavec, operski pjevač - bariton.

Poetski maraton pod nazivom "Diogen traži čovjeka" sutra u Galeriji IPC "E" organiziraju elektronski magazin iz Sarajeva "Diogen pro kultura" i Festival "Sarajevska zima" .

Na manifestaciji će se predstaviti autori, pjesnici iz SAD-a, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Isti će dan biti postavljen specijalni online broj "Diogen pro kultura" magazina s odabranim pjesmama autora koji učestvuju u poetskom susretu.

Bit će predstavljeno i printano izdanje Prvog godišnjaka ovog magazina, s tekstovima 80 autora iz Ukrajine, Irana, SAD-a, Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Makedonije i Slovenije.

Svi učesnici ovog programa, predvođeni direktorom "Sarajevske zime" Ibrahimom Spahićem i glavnim i odgovornim urednikom "Diogen pro kultura" magazina Sabahudinom Hadžialićem, posjetit će 22. marta, na Svjetski dan voda, Vrelo Bosne na Ilidži gdje će posaditi sedam lipa.