SARTR
0

Premijerno izvođenje predstave "Osipate se polako, vaša visosti"

FENA
Premijerom predstave "Osipate se polako, vaša visosti" koja će biti izvedena u subotu, 30. oktobra, u 20 sati, teatar Sartr i zvanično će otvoriti novu sezonu.

Predstavu koju je na tekst Mirka Kovača režirao Goran Damjanac izvest će glumci SARTR-a Alban Ukaj, Sonja Goronja, Sead Pandur, Mirela Lambić i Jasenko Pašić.

Predstava na tekst Mirka Kovača prvi i zadnji put izveli su glumci Kamernog teatra 1968. godine. S obzirom na to da se bavila problematikom tadašnje vlasti i imala dosta aluzija na zdravstveno stanje Josipa Broza Tita, njeno daljnje izvođenje je zabranjeno.

"Mi smo tekst prilagodili sadašnjem vremenu, a inspiracija su nam bili protekli izbori. Tema predstave je vlast: na koji način se dolazi na vlast, ko dolazi i ko ga postavlja tamo", pojasnio je Damjanac.

Žanr predstave je farsa, a glumačka postava se nada da će doprijeti do publike i zabaviti ih.

"Zaista se nadamo da smo uspjeli izdvojiti dio ove budalaštine koja nas okružuje i predstaviti to na jedan komičan način", istakao je Jasenko Pašić.

Ekipa zadužena za scenografiju i kostime također je vrlo mlada i ambiciozna. Scenu potpisuje Edna Slipčević dok su za kostime zadužene Naida Begović i Adisa Vatreš.

Nakon prikazivanja u Sarajevu, predstava "Osipate se polako, vaša visosti" bit će izvedena i na festivalu teatra u Brčkom 20. novembra.