Kultura
0

Premijerno izvođenje predstave "Nisam ja Rappaport"

Klix.ba
U Kamernom teatru 55 u okviru teatarske sezone 2003/2004 u petak će se premijerno izvesti predstava "Nisam ja Pappaport", koju je prema tekstu američkog dramskog pisca i režisera Herba Gardnera režirao Dino Mustafić.

Glavne uloge u predstavi ostvarili su Dragan Jovičić, Miralem Zubčević, Tatjana Šojić, Semir Krivić, Zan Marlot, Senad Alihodžić i Ajla Frljučkić, dok je za scenografiju i kostimografiju zaslužna Vanja Popović.

Tekst predstave bavi se, kako je istakao Dino Mustafić na press-konferenciji, ljudima i životom uopće. U središtu priče su dva starca, prijatelja, koji na jedan način rezimiraju svoj životni vijek. Predstava spada u afirmativne američke drame, kojoj je začetnik Herb Gardner, te afirmiše, kako život, tako i prijateljstvo i ljubav.

"Tekst ima mnogo emotivnog naboja, na određenim mjestima je vrlo komičan i zabavan, negdje tužan i sjetan, dok je u pojedinim momentima čak i tragičan i dramatičan. Živimo u sistemu i društvu koji ima jedan nehuman odnos prema starijim ljudima, koji se potpuno marginaliziraju. Tekst predstave je ujedno vrlo ostra kritika tog bezdušnog odnosa prema starijima", kazao je Mustafić, dodavši da tekst ukazuje na poruku da je život bez ikakvog ideala vrlo tužan i sumoran.

Naglasio je da je predstava pomalo atipična za Sarajevsku scenu, jer je sporog tempa, oslanja se na glumca, a bavi se najviše odnosima i psihologijom. Izvedba nema mnogo vizuelnih efekata, bliza je poetskoj formi.

"Bilo je izuzetno raditi na ovoj predstavi. Tekst je jako slojevit, te omogućuje glumcu da ga istražuje", istakao je Senad Alihodžić.

"Nisam ja Rappaport" u proteklih dvadesetak godina zabilježio je obimnu pozorišnu i filmsku biografiju, a 1984. izveden je i na Brodwayu. Pretpremijerno izvođenje predstave u Sarajevu održano je krajem jula.