Kultura
0

Premijerno izvedene tuzlanske "Tri sestre"

Sarajevo-x.com
Sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla premijerno izvedena predstava "Tri sestre" koju je prema tekstu Antona Pavloviča Čehova režirao Admir Glamočak.

Predstava koja govori o ljubavi i razočarenju, držala je pažnju tuzlanske publike tokom cijelog izvođenja.

Tri sestre, Olga (Elvira Aljukić), Maša (Ivana Perkunić) i Irina (Ivana Soldar) Prozorov, su zbog prekomande svoga oca, generala Prozorova iz Moskve preselile u provinciju. Obrazovane i odgajane na drugačiji način osjećaju da ne pripadaju provinciji u kojoj žive i jedina im je želja da se vrate u Moskvu.

Razočaran je i njihov brat Andrej (Dalibor Brkić), koji se nadao karijeri naučnika. Oženio je ženu koju je volio Nataliju Ivanovnu (Jasminka Pašić), a na kraju se pita zašto je i da li ju je ikada volio. Razočaran, odaje se kockanju i gubi sav imetak.

Sve tri sestre žive načinom života koji ne žele. Sestra Olga radi ono što nije željela, direktorica je u mjesnoj Gimnaziji, a više bi voljela da se uda za bilo koga. Sestra Irina, u koju su zaljubljeni baron, poručnik Nikolaj Lavovič Tuzenbah (Siniša Udovičić) i kapetan Vasilije Vasiljevič Soljoni (Adnan Omerović), odlučuje se za brak sa baronom, iako ga ne voli, nakon čega ga u dvoboju ubije kapetan Vasiljevič. Sestra Maša koja se sa 18 godina udala za profesora Fjodora Iliča Kuligina (Elvis Jahić), zaljubljuje se u potpukovnika Aleksandra Ignjatijeviča Veršinina (Nedim Malkočević). Iako joj je ljubav uzvraćena, Veršinin na kraju napušta grad i odlazi zauvijek, a Maša nastavlja živjeti sa mužem koji joj oprašta sve.

Sam kraj predstave, prepun emocija, publika je ispratila ovacijama i u nekoliko navrata aktere vraćala na bis. Ni reditelj Admir Glamočak nije krio zadovoljstvo poslom urađenim s mladim tuzlanskim glumcima.

Repriza predstave je večeras, u petak - 23.12.2011. u 19:30 sati.