Festival MESS
0

Premijerno izvedena predstava "Rušenje Ajfelovog tornja"

FENA
Foto: MESS
Foto: MESS
Predstava "Rušenje Ajfelovog tornja", u režiji Kushtrima Bektashia premijerno je izvedena sinoć, u noći otvaranja 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

To je prva od tri premijerne predstave koje će biti izvedene u okviru ovogodišnjeg MESS-a, a cjelokupan program Festivala baziran je na temama istraživanja pitanja identiteta, komunikacije i odnosa religije s modernim svijetom.

Na festivalskoj pres-konferenciji organiziranoj u subotu reditelj Bektashi istaknuo je dobru suradnju sa glumcima, te da je upravo zahvaljujući tome predstava i naišla na dobar prijem kod publike.

Kaže da su ispoštovani autor i njegova razmišljanja, a da je reditelj predstavu koncipirao na svoj način.

Autor predstave Jeton Neziraj navodi da je izvedba ispunila njegova očekivanja, dok član glumačke ekipe Adi Hrustemović ističe da je bilo vrlo zanimljivo raditi tu predstavu "na tekst koji se bavi ozbiljnim temama na opušteniji način".

Sretan je, kaže, zbog dobrog prijema predstave kod publike.

"Rušenje Ajfelovog tornja“ je tragikomedija koja se bavi nekim od najaktuelnijih evropskih problema - uvođenjem zakona o zabrani nošenja nikaba u javnosti i odnosom Zapad - Islam.

"Ova predstava govori o zabrani prava na izbor. To više nije demokratija", rečeno je na pres-konferenciji.

Producent predstave je Festival MESS, a u mladoj glumačkoj ekipi su Irma Alimanović, Alma Terzić, Alban Ukaj, Amar Selimović i Adi Hrustemović.

Prva repriza planirana je za večeras u SARTR-u. Reditelj kaže da se razgovara o gostovanju te predstave u Makedoniji i na Kosovu.

MESS će ove godine biti održan u Sarajevu i Zenici, donoseći 32 predstave u izvedbi 500 umjetnika iz 15 zemalja svijeta, u šest festivalskih kategorija.