Režija Gradimira Gojera
317

Premijerno izvedena predstava "Bosanski ćilim" u Jevrejskoj općini u Sarajevu

M.A.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Predstava "Bosanski ćilim" u režiji Gradimira Gojera, koja se temelji na neobičnom spoju djela Meše Selimovića i Isaka Samokovlije, sinoć je premijerno izvedena u Jevrejskoj općini u Sarajevu.

Naime, Gojer je u ovoj predstavi spojio roman Meše Selimovića "Derviš i smrt" te djela Isaka Samokovlije "Saručin dug" i "Jevrej koji se subotom ne moli Bogu", a napomenuo je kako ova djela i ova dva pisca povezuju temeljno bosanstvo i priče o običnim, malim ljudima.

"Jako sam želio raditi nešto od Meše Selimovića, a imao sam i dnevnopolitički motiv, tj. dugo nema više pravih kontakata jevreja i muslimana, a ja sam želio da to napravim kroz teatar. Ja sam napravio neku vrstu fuzije djela možda i najvećeg bošnjačkog i bh. pisca svih vremena Meše Selimovića te pisca za kojeg je Ivo Andrić kazao da je Čehov naše književnosti - Isaka Samokovlije. Kada sam krenuo u taj poduhvat, moja dramaturška saradnica Svetlana Broz pitala me kako mislim spojiti ta dva entiteta, a ja sam joj rekao da su oni već spojeni. Naime, obojicu vežu temeljno bosanstvo i egzistencijalne teme o kojima pišu, priče o malim ljudima", rekao je za Klix.ba Gradimir Gojer.

U ovoj predstavi uloge su ostvarili Adem Smailhodžić, Dino Sarija, Amina Begović i Belma Salkunić.

Dramaturški saradnik na ovom projektu bila je Svetlana Broz, a muziku je skladao Sejo Bajraktarević. Produkciju predstave potpisuju Jakob Finci i Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija.