Kultura
0

Premijerna izvedba "Snjeguljice" u Pozorištu lutaka u Mostaru

FENA
U Pozorištu lutaka Mostar u petak, 16. marta u 19 i 30 sati bit će održana premijerna izvedba "Snjeguljice“ u režiji Alekseja Ljeljavskog, gosta iz Bjelorusije, jednog od najznačajnijih savremenih evropskih lutkarskih stvaratelja.

Osim njega, angažirani su i asistentica režije Irina Jurjeva, te scenograf, kreator lutaka i kostimograf Aleksandar Vahramejev.

Muziku za predstavu napravio je mostarski kompozitor i multiinstrumentalista Atilla Aksoj. Autorica dramatizacije "Snjeguljice“, jedne od najpoznatijih svjetskih bajki, je poljska književnica Marta Gušnjovska. Tekst je preveo Pero Mioč, pozorišni redatelj iz Šibenika.

Ovaj međunarodni projekt prvi je u nizu sadržaja koje Pozorište lutaka organizira povodom svog velikog jubileja, 60 godina postojanja i rada.

Zanimljivo je istaći da je "Snjeguljica“ bila i prva premijera Pozorišta lutaka Mostar, davne 1952. godine.

U predstavi igraju članovi ansambla Pozorišta lutaka: Nermina Denjo, Diana Ondelj-Maksumić, Nedžad Maksumić, Serđo Radoš i Igor Vidačković.

Ovako zahtjevan projekt ostvaren je zahvaljujući velikim odricanjima i trudu svih uposlenika Pozorišta lutaka, koje je, u posljednjih nekoliko godina, za svoje predstave dobilo brojne značajne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Prva repriza "Snjeguljice“ bit će već u nedjelju, 18. marta, u tradicionalnom terminu, u 11 sati.