{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijerna izvedba predstave "Dvojica na mostu" 21. marta

F
17.3.2011. u 14:00
0
0
Premijerna izvedba predstave "Dvojica na mostu" 21. marta
0
Premijerna izvedba predstave "Dvojica na mostu" 21. marta
Na Maloj sceni En Face Narodnog pozorišta u Sarajevu 21. marta bit će premijerno izvedena predstava "Dvojica na mostu" u režiji Alena Drljevića, koja je rađena po tekstu bh. pisca Seada Trhulja.
Umjetnički direkor Drame NP Sarajevo Ermin Sijamija kazao je danas na pres-konferenciji da stavljanjem teksta Seada Trhulja na repertoar Male scene, NP i Drama nastavljaju tradiciju podrške domaćem tekstu i domaćim autorima.

-Iako je ponuda domaćih tekstova mala, svake godine uspijemo pronaći po jedan tekst koji je kvalitetan i zanimljiv, kazao je Sijamija, koji u ovoj predstavi, pored glumca Izudina Bajrovića, ostvaruje glavnu ulogu.

Sijamija navodi da je u početnoj fazi smatrao da je riječ o još jednom ratnom tekstu, ali da je daljim čitanjem otkrivao njegovu "višeslojnost i tajnovitost".

-Ovo je tekst o dvojici ljudi, dva različita karaktera i s dvije različite strane koje su teške okolnosti spojile. Govori o tvrdoglavosti i istrajavanju na principima, ali s druge strane o humanosti u jako nehumanim uvjetima, pojasnio je Sijamija.

Mladi bh. režiser Alen Drljević, kojem je ova predstava prvi profesionalni angažman u NP Sarajevo, otkriva da ovaj tekst nudi jednu sasvim novu sliku dešavanja u ratu i poslijeratne stvarnosti.

Predstava ima, kako je naveo, antiratnu poruku, koja govori o tome da rat nikome ne može donijeti ništa dobro. Ta poruka je i bila presudna da se mladi režiser odluči raditi na ovom projektu.

-Ovdje je riječ o dvojici normalnih ljudi u nenormalnoj situaciji. Između njih dvojice se vremenom stvara jedno razumijevanje i da su stvari drugačije, oni bi mogli biti prijatelji, naveo je Drljević.

U predstavi "Dvojica na mostu" su za scenografiju i kostimografiju zaduženi Josip Lovrenović i Lejla Graho, a na pres-konferenciji je istaknuto da je ovo još jedna predstava kojom se održava kontinuitet Male scene NP Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: