Kultura
0

Premijera "Zečije rupe" 12. novembra na sceni SARTR-a

FENA
Predstava "Zečija rupa", koju je prema tekstu savremenog američkog dramskog pisca Davida Lindsaya Abaira na scenu postavio gostujući hrvatski reditelj Robert Raponja, premijerno će biti izvedena u subotu, 12. novembra, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Priča tematizira jednu od najtežih situacija u životu svakog čovjeka - gubitak djeteta, propitujući mogućnosti izlaska iz bola i patnje te otvaranja novih puteva za nastavak života.

Uloge su ostvarili Selma Alispahić, Maja Salkić, Alban Ukaj, Halima Mušić, Jasenko Pašić i Ana Mia Milić.

Reditelj Robert Raponja na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je riječ o sjajnom, savremenom tekstu koji nas se svih tiče. Naglasio je da je cijela ekipa dala maksimum kako bi što dublje i temeljitije ušli u ovu problematiku, ali i unijeli dio sebe u ovu priču.

"Na čelu glumačke ekipe je Selma Alispahić, koja nosi veliku, stvaralačku i eruptivnu energiju", kazao je Raponja.

Da se u ovom komadu govori o nečem najstrašnijem što se čovjeku može desiti istaknula je prvakinja SARTR-a Selma Alispahić, naglasivši da je priča duboko bolna i ljudska, te da niko nije imun niti zaštićen od nesreće. Ulogu je ocijenila jednom od najsloženijih u njenoj karijeri.

"U ovoj predstavi svako pokušava pronaći put za krenuti dalje. Prišli smo jako pažljivo ovoj temi, jer ljudi koji su izgubili djecu žive oko nas, ali imamo često distancu prema njima. Ovom smo pričom ušli u njihovu dnevnu sobu", navela je Alispahić.

Ona smatra da je komad jako značajan, jer predstava za mnoge, posebno one koji su izgubili djecu, može biti ljekovita. Oplemenila je i ekipu predstave, kazala je, pa je očekivati da će isti efekt imati i kod publike.

Alban Ukaj naglašava da nikada nije dobio bolju i složeniju ulogu za igrati te da je jako puno istraživao kako bi barem dijelom spoznao šta znači izgubiti dijete.

"Objasniti nekome kako se mora prema takvoj tragediji odnositi je nefer. Mi smo samo otvorili mogućnost da neko vidi ovu predstavu, jer je ona za nas bila pročišćenje", kazao je on.

Predstava "Zečija rupa" imala je praizvedbu na Brodwayu 2007. godine, a prve reprizne izvedbe na sceni SARTR-a bit će održane 13. i 14. novembra.