{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera "Vodiča kroz orkestar za mlade" 15. maja

S
11.5.2010. u 12:33
0
1
Premijera "Vodiča kroz orkestar za mlade" 15. maja
0
Sarajevska filharmonija nastavlja sa koncertnim programom namjenjenim za mlađu publiku. Nakon izuzetno uspješno predstavljenog djela za djecu "Peća i vuk", na sceni Narodnog pozorišta u subotu 15. maja premijerno će biti izvedeno djelo Benjamina Brittena "Vodič kroz orkestar za mlade".
Vodič kroz orkestar za mlade je kompozicija Benjamina Brittena napisana 1946. godine pod originalnim naslovom "Varijacije i Fuga na temu Purcell". To je izvorno naručena kompozicija za obrazovni dokumentarni film "Instrumenti orkestra".

Ovo djelo je ujedno i najpoznatije djelo kompozitora B. Brittena i jedno od tri popularna djela u dječijem muzičkom obrazovanju zajedno sa "Karnevalom životinja" C. Saint-Saënsa i "Pećom i vukom" S. Prokofjeva.

Kompoziciju izvodi puni sastav simfonijskog orkestra, a temelji se na prelijepoj melodiji koju je napisao Henry Purcell. Kroz cijelo djelo se provlači ista melodija - tema, pokazujući svaku od porodica instrumenata, njihov ton, boje i kapacitet.

Orkestrom Sarajevske filharmonije će dirigirati Samra Gulamović, a kao narator učestvovat će poznata glumica Vedrana Seksan.

Pozivamo Vas da ne propustite ovaj događaj i da dođete u Narodno pozorište 15. maja 2010. godine u 12:00 ili 14:00 sati.

Cijena ulaznica iznosi 8 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: