Kultura
0

Premijera umjetničke sveske Deportivo Andreja Đerkovića u Ženevi

Sarajevo-x.com
Andrej Đerković (Foto: Nadia Capuzzo)
Andrej Đerković (Foto: Nadia Capuzzo)
U četvrtak, 19.januara 2012. godine, u Galerie Aad u Ženevi (Švicarska), premijerno će biti predstavljena umjetnička sveska Andreja Ðerkovića pod nazivom Deportivo.

Svesku koja je publikovana u limitiranoj ediciji i na osam jezika u izdanju Norgunk Publishing House iz Istanbula, likovno je oblikovala akademska dizajnerica Marina Glavanović (Lyon). Urednici ovog izuzetnog djela su Ayse Orhun Gultekin (Istanbul) i Fabio Pierotti Cei (Milano), dok je sama sveska ilustrovana fotografijama sarajevskog fotografa Almina Zrne. Ovoj premijeri će prisustvovati i Asli Erdogan, jedna od vodećih turskih književnica, koja je također sarađivala na ovoj svesci, koju je francuski magazin "Lire" uvrstio na listu 50 književnika koji će obilježiti 21. stoljeće, dok će cijeli događaj pratiti i izložbena postavka originalnih printova iz ove sveske. Poslije ove premijerne promocije i postavke, sveska će u 2012. godini biti predstavljena u Istanbulu, Milanu, Amsterdamu i Marseju.

Andrej Ðerković je rođen 1971. godine u Sarajevu. Samostalno je izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, Sloveniji, Belgiji, Gruziji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo i član ULUPUBIH. Do sada je objavio knjige: Škuribanda (Buybook, Sarajevo, 2004), Missing (BM Contemporary arts Centre Istanbul, 2005), Dan koji je dan (Zoro, Zagreb, 2006), Slučajni razgovori (COTE Magazine Genève, 2007), Kuće od kruha (Zoro, Sarajevo, 2008) i Andre Iten, passeur d’images (Infolio, Genève, 2010).