{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera Strindbergove "Gospođice Julije"

F
14.10.2009. u 13:05
0
0
Premijera Strindbergove "Gospođice Julije"
0
Premijera Strindbergove "Gospođice Julije"
Premijernom izvedbom naturalističke tragedije Augusta Strindberga "Gospođica Julija", koju je rediteljski na malu scenu En Face postavio Gradimir Gojer, u četvrtak će biti otvorena nova umjetnička sezona 2009/2010. u Drami Narodnog pozorišta Sarajevo.
Naslovnu ulogu gospođice Julije ponijet će Mediha Musliović, dok će se u ulozi sluge Žana naći Izudin Bajrović. Kuharicu Kristinu igra Nela Đenisijević.

Dramaturgiju potpisuje Zehra Kreho, za scenografiju je zaslužan Josip Jovrenović, a kostimografiju Vanja Popović.

Reditelj Gradimir Gojer na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da je inicijativu za postavljanje Strindbergovog teksta na Malu scenu dao Izudin Bajrović, nakon uspješne izvedbe "Ponoćne igre" na toj sceni Narodnog pozorišta.

On vidi nekoliko razloga u igranju teksta tog značajnog švedskog književnika, navodeći da svako vrijeme, pa i današnje, preispituje odnose muškarca i žene.

Naglasio je i potpuno različitu teatarsku i književnu logiku u odnosu na onu koja je dominirala u vrijeme nastanka teksta. On je prvobitno tada bio posvećen preispitivanju kastinskih odnosa između gazdarica i sluga.

"Kastinski odnosi danas nisu nestali, već su potisnuti u drugi plan, ali se danas tekst bavi suprotstavljanjem moći i nemoći i jednog i drugog pola", istaknuo je Gojer.

Govoreći o veoma napornom radu za tri glumca u predstavi, Gojer je ocijenio da igrati danas Strindberga predstavlja uživanje, ali ujedno nije isplativ trud u kontekstu jeftinog teatra koji prolazi svugdje na prostorima bivšeg jugoslovenskog teatarskog tržišta.

"Oni su pokazali široku lepezu talenta, od čiste poetske dimenzije teatra do surovog naturalizma", kazao je.

Musliović i Bajrović nisu željeli komentirati svoj rad na predstavi, naglašavajući da sve dolazi u vrijeme kada se teatarska kuća njihovih mostarskih kolega gasi, te da u izvjesnom smislu osjećaju stid govoriti o premijernoj izvedbi.

Za Nelu Đenisijević rad na ovom projektu bio je velika škola, te je istaknula ponos takvim iskustvom i radom sa istaknutim glumcima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: