Balet NP Sarajevo
0

Premijera "Romea i Julije" sredinom aprila

Sarajevo-x.com
Balet Narodnog pozorišta Sarajevo nakon uspješne premijere "Labudovog jezera" u decembru 2010. godine, odmah nakon januarskih praznika počeo je s pripremama baleta S. Prokofjeva "Romeo i Julija", u koreografiji Ronalda Savkovića, gosta iz Španije.

Savković je u Sarajevo došao na poziv umjetničke direktorice Baleta mr. Edine Papo u novembru 2010. i tada je boravio sedam dana. Dalja saradnja nastavlja se njegovom postavkom nove premijere u Baletu NPS.

Ronald Savković je prvak baleta vodećih evropskih baletnih scena. Među mnogim nagradama koje je dobio, dobitnik je i nagrade ruske baletne legende Vladimira Vasiljeva. Njegove partnerice su također prvakinje koje s njim nose prvi repertoar berlinskog i madridskog baleta.

Ovaj vrsni igrač, sa dragocjenim iskustvom zapadne baletne škole, prenosi duh i estetiku novog baletnog vremena baletnim igračima Sarajeva.

Njegovo koreografsko viđenje "Romea i Julije" je potpuno novo, savremeno svježe i napunjeno strašću i emocijama.

I dramaturgija baleta je postavljena u maniru današnjeg modernog vremena. U Direkciji NPS su zadovoljni gostovanjem koreografa, a pogotovu plesača evropskog imena.

Premijera je planirana sredinom aprila 2011.