Kultura
1

Premijera predstave "Zid" u Sarajevskom ratnom teatru

Klix.ba
U subotu, 30. novembra, od 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra, svoju premijeru, u okviru programa Teatarska opservatorija, imat će predstava Zid, u režiji studenta III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Zulfikara Filandre.

Predstava Zid, adaptacija isoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paula Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine Režije, realiziran na ASU u klasi prof. Pjera Žalice. Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov Zid ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon Zida Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 iz 1993. godine.

Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati i 1. i02. decembra 2013. Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga.

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su tamo negdje fašisti, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale. Kraj je uvijek isti - smrt. A za smrt uvijek vežemo neizvjesnost, nikada ne znamo kada će doći, jedino znamo da nas neće izbjeći. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca. Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati? Šta se dešava u trenutku kada smrt više nije pretpostavka, apstrakcija, nego činjenica koja dolazi sa fašistom koji će izvršiti pogubljenje?

Sukobljavanje sa smrću u trenutku kada je ona izvjesna, nije više sukobljavanje sa nevidljivim silama, vec preispitivanje sebe, svog odnosa prema životu i na kraju prema prihvatanju svoje smrtnosti. Da li smo sposobni za egzistencijalna pitanja kada je prolazak svake minute koračanje prema smrti? Da li Ibbietino (Muhamed Hadžović) negiranje vlastitog postojanja u trenutku kada je svjestan da će umrijeti proizvod straha ili razočarenja u nemogućnost uspjeha revolucionarnih ideja? Uostalom, da li je moguće biti revolucionar, heroj koji vjeruje u ideale kada postoje snažniji i moćniji protivnici koji imaju samo jedan cilj-izvesti vas pred zid, strijeljati i zakopati ideale. Prije toga će dovesti doktora (Emir Fejzić), i to je još jedan dokaz monstruoznosti fašista. Da li doktor ima tabletu protiv smrti?

"Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim? Naša adaptacija Zida vas poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu Španskog građanskog rata", kazao je režiser predstave Zulfikar Filandra.

Predstava Zid na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavljena je u okviru programa Teatarska opservatorija, programa posvećenog realizaciji i prezentaciji radova studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U toku sva tri dana igranja predstave Zid u CDA Sarajevskog ratnog teatra svi posjetitelji moći će pogledati i izložbu posvećenu Jean-Paulu Sartreu koju je Sarajevskom ratnom teatru za ovu priliku velikodušno ustupio Centar Andre Malraux.