|

Premijera predstave "Zid" u Sarajevskom ratnom teatru

Premijera predstave "Zid" u Sarajevskom ratnom teatru
1
Klix.ba
21.11.2013. u 13:33
0
komentara
1

dijeljenja
Premijera predstave "Zid" u Sarajevskom ratnom teatru
U subotu, 30. novembra, od 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra, svoju premijeru, u okviru programa Teatarska opservatorija, imat će predstava Zid, u režiji studenta III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Zulfikara Filandre.
Predstava Zid, adaptacija isoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paula Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine Režije, realiziran na ASU u klasi prof. Pjera Žalice. Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov Zid ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon Zida Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 iz 1993. godine.

Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati i 1. i02. decembra 2013. Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga.

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su tamo negdje fašisti, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale. Kraj je uvijek isti - smrt. A za smrt uvijek vežemo neizvjesnost, nikada ne znamo kada će doći, jedino znamo da nas neće izbjeći. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca. Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati? Šta se dešava u trenutku kada smrt više nije pretpostavka, apstrakcija, nego činjenica koja dolazi sa fašistom koji će izvršiti pogubljenje?

Sukobljavanje sa smrću u trenutku kada je ona izvjesna, nije više sukobljavanje sa nevidljivim silama, vec preispitivanje sebe, svog odnosa prema životu i na kraju prema prihvatanju svoje smrtnosti. Da li smo sposobni za egzistencijalna pitanja kada je prolazak svake minute koračanje prema smrti? Da li Ibbietino (Muhamed Hadžović) negiranje vlastitog postojanja u trenutku kada je svjestan da će umrijeti proizvod straha ili razočarenja u nemogućnost uspjeha revolucionarnih ideja? Uostalom, da li je moguće biti revolucionar, heroj koji vjeruje u ideale kada postoje snažniji i moćniji protivnici koji imaju samo jedan cilj-izvesti vas pred zid, strijeljati i zakopati ideale. Prije toga će dovesti doktora (Emir Fejzić), i to je još jedan dokaz monstruoznosti fašista. Da li doktor ima tabletu protiv smrti?

"Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim? Naša adaptacija Zida vas poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu Španskog građanskog rata", kazao je režiser predstave Zulfikar Filandra.

Predstava Zid na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavljena je u okviru programa Teatarska opservatorija, programa posvećenog realizaciji i prezentaciji radova studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U toku sva tri dana igranja predstave Zid u CDA Sarajevskog ratnog teatra svi posjetitelji moći će pogledati i izložbu posvećenu Jean-Paulu Sartreu koju je Sarajevskom ratnom teatru za ovu priliku velikodušno ustupio Centar Andre Malraux.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.