Kultura
0

Premijera predstave "Zid" 30. novembra u SARTR-u

FENA
Predstava "Zid" rađena u režiji talentiranog studenta Akademije scenskih umjetnosti Zulfikara Filandre premijerno će biti izvedena 30. novembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Uloge su ostvarili Adnan Goro, Sabit Sejdinović, Muhamed Hadžović, Sanjin Arnautović, Emir Fejzić.

Direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da mu je veliko zadovoljstvo kao direktoru ove teatarske kuće što će u okviru programa namijenjenog studentima Akademije scenskih umjetnosti "Teatarska opservatorija" publika imati priliku pogledati predstavu "Zid" u režiji mladog i talentiranog Zulfikara Filandre, studenta III godine ASU.

"Prošlo je 20 godina od kada je posljednji put pripovjetka 'Zid' Jean Paul Sartrea doživjela adaptaciju na sceni nekog od sarajevskih pozorišta. Radi se o studentskoj predstavi Dine Mustafića iz 1993. godine, a zanimljivo je da je glavni pokrovitelj te predstave bilo pokopno društvo, što ovoga puta, naravno, nije slučaj. Za SARTR ovo je važna predstava, jer se uklapa u programski koncept našeg teatra, ali i zbog toga što se bavi jako važnm pitanjuma za sve nas", kazao je on.

Zulfikar Filandra je naglasio da je predstava "Zid" nastala kao njegov ispit na II godini studija, te da je za njega velika prilika što će biti odigrana na sceni SARTR-a.

"Za mene je ovaj tekst važan i zbog ličnog isksutva, kao i iskustva moje porodice koja je i sama prošla kroz kućne pritvore i zarobljeništva, ali i za sve nas, jer moramo promišljati o proteklom ratu, ali i o onome što danas živimo kao njegovu posljedicu", kazao je on.

Glumci su istaknuli da je ovo za njih bilo posebno iskustvo u karijeri jer im je reditelj dao priliku da se bave režijom, a oni su njemu dali priliku da se bavi glumom.

"Na Akademiji scenskih umjetnosti nerijetko nastaju odlične predstave, koje igraju samo jednom. Predstava 'Zid' ipak nije jedna od njih, jer će ona igrati i na sceni Sarajevskog ratnog teatra, što predstavlja značajan iskorak", istaknuo je glumac Adnan Goro.

Predstava "Zid" realizirana je u okviru programa "Teatarska opservatorija" posvećenog studentima Akademije scenskih umjetnosti. Riječ je o adaptaciji istoimene kratke priče velikog francuskog filozofa Jean-Paul Sartrea.

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov "Zid" ima premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta.

Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Artističkog labaratorija/ART LAB-a, saopćeno je iz SARTR-a.