Predstava za odrasle
11

Premijera predstave "Vrli novi svijet" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 28. septembra, u 20 sati bit će premijerno izvedena predstava "Vrli novi svijet" autora Aldousa Huxleyja čiju režiju potpisuje Dino Mustafić.

Predstava je rađena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleyja koji je utemeljitelj distopijskog žanra. Namijenjena je odrasloj publici, studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola. U skladu s repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definiranja ljudskosti.

"Brave New World je jedna od prvih distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definira nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Na nama je da ukažemo novim generacijama koliko ljudskog ima još u nama, pored svih virtuelnih svjetova bez emocija u kojima trenutno živimo. Klasično Huxleyjevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u izvanrednoj režiji našeg istaknutog pozorišnog režisera, ostavlja začuđenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predviđeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtuelnih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija.

Željeli smo napraviti predstavu koja želi zabaviti i šokirati, podstaknuti na razmišljanje dokle smo došli i kuda svijet ide u budućnosti? Može nas uništiti ono što volimo! Skoro da ne primjećujemo koliko je naša prevelika i slijepa zaljubljenost u tehnologiju svojevrsni narkotik podjednako moćan kao i soma (droga) za stanovnike 'Vrlog novog svijeta'. Mi već sada prisustvujemo digitalnom ropstvu. Umjesto da tehnologiju koristimo, ona postaje sredstvo za okupaciju pojedinca ‘ugodnim ropstvom'. Sama zabava (hljeba i igara), koja je, u odnosu na prošla vremena, pomoću tehnologije dignuta na nemjerljivu potenciju, dovoljna je da umiri mase i uljulja ih u duboki, pokorni san u kojem nema društvenog prevrata, boljeg i pravednijeg svijeta", stoji u saopćenju Pozorišta mladih povodom premijernog izvođenja predstave "Vrli novi svijet".

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović i Alma Merunka. Dramatizaciju i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, dok je za kostimografiju zadužena Amra Džinalija. Kompozitor je Nenad Kovačević, dizajner M. Furkan Hizir, animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, a fotografiju je radio Adnan Šahbaz.