{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra

15.11.2012. u 11:59
21
1
Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra
21
Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra
Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" bit će održana 21. novembra u 20 sati u Kamernom teatru 55.
Predstava je trebala biti premijerno izvedena u oktobru, no zbog nezgode koju je doživio glavni glumac Emir Hadžihafizbegović predstava je odgođena. Podsjetimo, on je pao i slomio tri rebra.

Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva.

To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. O nadi i beznađu. Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom "Vltavom". Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik.

Reditelj Sulejman Kupusović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji naglasio je kako je ovo tekst koji je ponovo postao veoma aktuelan i živ, te da je napisan upravo za scenu Kamernog teatra 55. Dodao je da će cijela predstava biti depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

Prva repriza predstave bit će izvedena 22. novembra, a druga 23. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: