|

Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra

Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra
21
Klix.ba
15.11.2012. u 11:59
1
komentara
21

dijeljenja
Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" 21. novembra
Premijera predstave "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" bit će održana 21. novembra u 20 sati u Kamernom teatru 55.
Predstava je trebala biti premijerno izvedena u oktobru, no zbog nezgode koju je doživio glavni glumac Emir Hadžihafizbegović predstava je odgođena. Podsjetimo, on je pao i slomio tri rebra.

Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva.

To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. O nadi i beznađu. Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom "Vltavom". Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik.

Reditelj Sulejman Kupusović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji naglasio je kako je ovo tekst koji je ponovo postao veoma aktuelan i živ, te da je napisan upravo za scenu Kamernog teatra 55. Dodao je da će cijela predstava biti depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

Prva repriza predstave bit će izvedena 22. novembra, a druga 23. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...