Kultura
0

Premijera predstave "Tramvaj zvani žudnja" u SARTR-u

Klix.ba
Sarajevski ratni teatar će u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva u petak 11. septembra 2015. u 20h predstaviti premijeru predstave "Tramvaj zvani žudnja" autora Tennesseeja Williamsa. Prva repriza će uslijediti u subotu 12. septembra u istom terminu.
Ova drama je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Nakon diplomske izvedbe u mjesecu junu predstava ulazi u redovan repertoar Sarajevskog ratnog teatra u sklopu programa Teatarski opservatorij, sezona 2015/2016.

U predstavi igraju: Dina Mušanović, Staša Dukić, Adi Hrustemović i Alban Ukaj.

Drama "Tramvaj zvani žudnja" napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film "Blue Jasmine".

"Tramvaj zvani žudnja" govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje.

Blanche DuBois dolazi u posjetu svojoj sestri Steli i njenom mužu Stanleyu, kako bi smirila duhove prošlosti i pokušala da otpočne novi život. U trošnoj kući siromašnog predgrađa dolazi do sukoba dva pomenuta koncepta, čiji su predstavnici Blanche i Stanley.

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij", a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

Broj mjesta je ograničen, a rezervacije se mogu obaviti svakim radnim danom pozivom na broj 033 664 070. Blagajna SARTR-a će raditi od 18h do 20h na dan predstave.